StoryEditor
Nikola Selaković

Srbijanski šef diplomacije: Zapad nas pritišće da priznamo Kosovo, kako bi mogli reći Putinu da nema pravnog presedana

Piše desk  /  08.05.2022., 19:54h
Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da se Srbija trudi da potpuno samostalno donosi odluke koje se tiču njene sudbine i da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, ali je da njen prioritetan cilj brži europski put.

- Ne uvodimo sankcije Ruskoj Federaciji, ali ono što je naš prioritetan cilj jeste brži europski put da bismo promijenili društvo, ojačali vladavinu prava, da bismo privlačili što više investicija, da bismo bili neko tko ozbiljno drži financijsku disciplinu u javnim financijama u trenutku kada to ne možete da nađete gotovo ni u jednoj državi u Europi - rekao je Selaković za RTS.

Selaković je dodao da će Zapad tražiti da Srbija prizna Kosovo, kako bi mogli da kažu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da nema pravnog presedana, prenosi Srna.

- Zapad na određeni način vodi politiku koja ide ka tome. Borit ćemo se da ona ne ide u tom smjeru, borit ćemo se svim diplomatskim i političkim sredstvima, borit ćemo se još jače - navodi Selaković.

On je istaknuo da Srbija tvrdi da je napravljen presedan koji će biti korišten i napomenuo da o tome govori na osnovu razgovara koje je imao s mnogim ministrima diplomacije iz Latinske Amerike, Afrike, Azije "koji su svjesni toga".

- Moramo se boriti za naše interese na Kosovu i Metohiji, interese države Srbije za interese srpskog naroda. Ne znam da li se u ovom periodu od 23 godine država u dužem vremenskom periodu borila uspješnije nego u ovih deset godina, a da nam je manevarski prostor neusporedivo gori - napominje Selaković.

On je naglasio da Beograd neće sjediti vezanih ruku i nogu i šutjeti i da će se boriti na svaki mogući način.

- Svako tko misli da ćemo na brutalno kršenje i Washingtonskog i Bruxelleskog sporazuma sjediti skrštenih ruku, vara se, nećemo! - poručio je Selaković i dodao da će se aktivirati svaka moguća politika obrane interesa države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Selaković je rekao da bi 16. svibnja trebao prisustvovati radnom ručku u Briselu povodom održavanja Vijeća za vanjske poslove EU na kome će zapadni Balkan biti glavna tema.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 20:49