StoryEditor
što joj je sporno?

Srbijanska veleposlanica proziva hrvatsku nacionalnu manjinu zbog inicijative da se na popisu stanovništva izjasne kao Hrvati

Piše desk  /  24.08.2022., 09:10h

Hrvatsko nacionalno vijeće, u suradnji s drugim ključnim hrvatskim institucijama, ustanovama i udrugama, početkom kolovoza započelo je programski slojevitu kampanju pod nazivom "Znam tko sam!", a koja ima za cilj informiranje šire javnosti o popisu stanovništva, koji će biti održan u listopadu ove godine u Srbiji.

Kampanja je usko vezana uz senzbiliranje i ohrabrivanje građana hrvatske nacionalnosti u Srbiji da se na popisu slobodno izjasne kao Hrvati te da im je materinji jezik hrvatski, kao i da su po vjeroispovijesti rimokatolici, što u biti ne bi trebalo biti ništa neobično. Međutim položaj hrvatske manjine u Srbiji je u nezavidnom položaju, za razliku od prava koje uživa srpska manjina u Hrvatskoj.

Iz tiska je koncem prošloga tjedna izašao prvi broj brošure "Znam tko sam!" u izdanju NIU-a "Hrvatska riječ". Riječ je o reklamnom materijalu u okviru istoimene kampanje koju provode ključne institucije hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, s ciljem informiranja šire javnosti o predstojećem popisu stanovništva koji će se održati u listopadu ove godine. U prvom broju brošure čitatelji, među ostalim, mogu pročitati obraćanje predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ekskluzivno napisano za ovu prigodu, intervju s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić te dobiti sve bitne informacije koje se tiču predstojećeg popisa, kao i saznati zanimljivosti vezane uz hrvatski nacionalni identitet. U svjetlu teme koja posljednjih mjeseci okupira Hrvate u Vojvodini, poput pokušaja dekroatizacije Bunjevaca te uvođenja bunjevačkog jezika, svakako je od velike važnosti kampanja poput ove.

Na poziv HNV-a, odnosno tvit predsjednika DSHV-a i saborskog zastupnika u Srbiji Tomislava Žigmanova, da se Hrvati bez straha na popisu izjasne kao Hrvati, reagirala je srbijanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Jelena Milić, piše direktno.hr.

Tako je veleposlanica spočitnula Žigmanovu da joj kao liberalki smeta ta eksplicitnost religijskog, etničkog i jezičnog, da je ona očekivala kako će se raditi kampanja za sve manjine...

Čini se da "liberalki" nije smetala kampanja prilikom popisa stanovništva u Hrvatskoj u kojoj su Srbi pozivani da se izjasne kao Srbi. Podsjetimo, u sklopu kampanje "Ne budi samo Srbin... Budi e-Srbin", Srpsko narodno vijeće na službenoj Facebook stranici objavilo je video spot vezan uz  popis stanovništva.

Tim spotom pozivaju ljude na samostalno digitalno popisivanje stanovništva. U spotu se pojavljuje muškarac čije je prezime Srbljanović. Vidljivo je kako spušta rolete i zamračuje stan. Prije nego što otvori stranicu za online popisivanje stanovništva, muškarac osluškuje susjede, stavlja masku i pali glasnu glazbu. Tek tada upisuje da je po narodnosti Srbin.

Kao da nije dovoljno što u Hrvatsku pristižu optužnice za hrvatske generale od agresora koji su okupirali Hrvatsku, počinili brojne zločine, pokolje poput Vukovara, Škabrnje, Voćina, srpski visoki dužnosnici bez srama indirektno prozivaju hrvatsku manjinu zbog onoga što oni zapravo jesu, i što imaju pravo biti bez obzira na to gdje živjeli - Hrvati.

image

Rasprava Žigmanova i Milić

SCREENSHOT - Twitter

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:34