StoryEditor
isprika

Srbija za mlade: Ne želimo prekrajati granice, ispričavamo se ako smo povrijedili nečije osjećaje

Piše desk  /  09.09.2022., 10:26h

Srbijanska organizacija "Srbija za mlade", promovirajući izvor Cetine, na komentar kako se isti nalazi "u srpskoj Dalmaciji" odgovorila je s "tako je", što možete provjeriti OVDJE. Stigao nam je zahtjev za objavu demantija. Smatramo da se nema što demantirati jer je sve jako dobro dokumentirano, no pristigli tekst objavljujemo kao znak dobre volje, doživljavajući ga kao ispriku, i u vjeri da je u pitanju obični propust, te da autori stranice doista nemaju teritorijalnih i imperijalističkih pretenzija.

Tekst prenosimo u cijelosti i bez intervencija.

"Poštovani,

Na Vašem portalu ste objavili vest pod naslovom:

Promoviraju izvor Cetine, na komentar "lijepa naša srpska Dalmacija" napisali "tako je"

Ovom prilikom želimo da priložimo naš demanti.

Naime, naša organizacija je osnovana 2011. godine i pored projekata, konferencija, manifestacija, ekoloških akcija i događaja, bavi se i organizacijom putovanja za članove naše omladinske organizacije.

U prvo vreme smo sva naša putovanja realizovali u Srbiji, ali u poslednjih nekoliko godina, na insistiranje stalnih članova, počeli smo da realizujemo naša putovanja i u zemljama regiona. Tako da organizujemo ture i u Crnoj Gori, Albaniji, Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini; a od ove godine smo počeli da radimo i ture u Hrvatskoj.

Od 2009. godine smo bili redovni na okupljanjima studenata regiona na kongresima i susretima, a posebno smo u odličnoj saradnji sa kolegama i prijateljima iz Šibenika i Splita, tako da imamo odličnu saradnju sa studentskim organizacijama u svim zemljama u regionu. Ako treba čak i bilo kakav dokaz o tome možemo Vam poslati i kontakt osobe sa kojima sarađujemo.

Žao nam je što je sve ovo dobilo neku negativnu političku konotaciju i što se lažne vesti o našoj organizaciji šire Internetom. Nismo imali za cilj da ikoga uvredimo i da mi šaljemo neku poruku o prekrajanju granica, nego da pozovemo naše članove da krenu na ovu turu i da vide jedno od najvećih prirodnih čuda regiona.

Kao omladinska organizacija imamo za cilj da promovišemo nacionalnu i versku toleranciju, kao i društvenu i ekološku odgovornost. Takođe, mladi su ti koji će u budućnosti uklanjati barijere, granice i mržnju među ljudima, a ne oni koji će ih stvarati.

Zapravo, kolege koje vode društvene mreže, na postu o izvoru reke Cetine, prekopirale su neke ,,hashtag"-ove koji u sebi sadrže reč #srbija/serbia i greškom ih ubacili i u ovu objavu. Ovo svakako jeste propust, ali nismo imali za cilj da bilo koga uvredimo ili da šaljemo bilo kakvu političku poruku, a kamoli da širimo tzv. "Velikosrpsku propagandu".

Sa nadom da ćete ovaj naš demanti što pre objaviti, i izvinjenjem ako smo povredili bilo čija osećanja, šaljemo svima poruku: Turizam bi trebalo da spaja, a ne da razdvaja ljude, i mi iz Srbije za mlade smo apsolutno posvećeni širenju mira, verske i nacionalne tolerancije, među svim ljudima, a posebno među mladima, koji su budućnost.

Molimo za potvrdu prijema mejla i link o objavi demanta."

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 22:41