StoryEditor
Miloš Vučević

Srbija reagirala na tajne dokumente o Ukrajini: "Laž je da šaljemo oružje Ukrajini"

Piše hina  /  12.04.2023., 13:08h

Srpski ministar odbrane Miloš Vučević nazvao je u srijedu "lažima" informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini, što je objavio Reuters pozivajući se na tvrdnje iz navodnih dokumenata koji su procurili u Washingtonu. Britanska agencija izvijestila je ranije u srijedu da je Srbija, premda je jedina zemlja u Europi koja se odbila priključiti sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, "pristala isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala".

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona, koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

"Takve tvrdnje destabiliziraju Srbiju"

Također, Reuters tvrdi da nije mogao neovisno provjeriti autentičnost dokumenata. Pod naslovom „Europa / Odgovor na aktualni sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona prikazuje odgovore 38 europskih vlada na ukrajinske zahtjeve za vojnu pomoć. Grafikon je, navodi Reuters, pokazao da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala da će poslati pomoć u oružju ili da ju je već poslala.  

Srpski ministar obrane Miloš Vučević je nazvao lažima informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini te je ocijenio kako je cilj takvih tvrdnji da destabiliziraju Srbiju i uvuku je u sukob koji ne želi.

"Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta", rekao je Vučević u srijedu za ruski portal Sputnjik, a skoro identične su i njegove poruke u priopćenju upućenom kasnije medijima iz Ministarstva obrane.

"Cilj uvući Srbiju u sukob"

"Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob, ali mi se dosljedno držimo naše utvrđene politike“, rekao je Vučević, inzistirajući da je Srbija do sada više puta "demantirala te neistine".

On je naveo da Srbija "prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim", ocijenivši kako "uvijek postoji mogućnost da se netko oružje na nekakav način nađe i na teritoriju konflikta", ali da "to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom".

"To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i načela poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije“, rekao je Vučević za Sputnjik. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:12