Article_Top_970x250

Srbija pravi jedno od najmodernijih borbenih vozila

"kurjak"

Srbija pravi jedno od najmodernijih borbenih vozila

kol 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kompanija namjenske industriije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju radove na razvoju borbenog vozila "kurjak", koje će biti jedno od najsuvremenijih i najbolje opremljenih višenamjenskih vozila u svijetu, pišu današnje "Večernje novosti".

List navodi da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protuoklopne i protuminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na sat.

"Sveukupno, performanse "kurjaka" za trećinu su bolje od svih konkurenata u svijetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u suradnji s čuvenom kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike.

Dodaju da je 90 posto posla završeno i da će najkasnije za 16 mjeseci biti napravljeni prvi primjerci.

Direktor "Srboauta" Predrag Tomić kaže za list da će "kurjak" objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i tvrtki.

"Kurjak" je 'haj-tek' projekat u punom smislu riječi i poduhvat kojim obrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svijetu razvoja borbenih vozila", kaže Tomić.

"Novosti" dodaju da je "kurjak" zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo,a prevozit će osam vojnika, prenosi Tanjug.

Pogon šest puta šest i nezavisno vješanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da "preskoči" rov širine 1,5 metara, okomitu prepreku visoku 60 centimetra i uzdužni nagib od 70 stupnjeva, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na sat.

Dnevnik.ba

Tagovi: