StoryEditor
srpski predsjednik

Srbija prati Hrvatsku: Vučić najavio kupnju 12 novih Rafalea od Francuske

Piše hina  /  10.04.2024., 11:55h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je tijekom dvodnevnog posjeta Parizu da u iduća dva mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafalea te da će potpisivanju nazočiti i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Financijski detalji potencijalnog posla nisu poznati, ali mediji bliski vlastima u Beogradu objavili su procjene da je riječ o oko 3.2 milijarde eura.

Vučićev posjet, inače popraćen iznimnom pažnjom provladinih medija u Srbiji, protekao je i uz podršku Pariza Beogradu na europskom putu te potpisivanje bilateralnog memoranduma o razumijevanju srpske i francuske elektroprivrede kojim se stvaraju uvjeti za strateško partnerstvo u procjeni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji i energetsku tranziciju.

Među temama Vučića i Macrona bili su i razgovori o vojnotehničkoj suradnji, ali i procesu dijaloga s Kosovom.

AP: To je pomak od Rusije

Američka novinska agencija AP objavila je danas da je Srbija "blizu potpisivanja ugovora o kupnji 12 francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafalea", ocijenivši kako bi to "označilo pomak od tradicionalnog vojnog opskrbljivača Rusije".

Prema navodima AP-a, Srbija razmišlja o kupnji novih zrakoplova više od dvije godine, od kada je Hrvatska kupila 12 rabljenih letjelica istog tipa za oko milijardu eura.

"Brzo naoružavanje srpske vojske zabrinjava neke od njezinih susjeda poslije krvavog raspada Jugoslavije 1990-ih", piše AP, podsjećajući da je Srbija kandidatkinja za članstvo u EU, a većina država kojima je okružena članice su NATO-a. 

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 17:29