Article_Top_970x250

"Srbija poklanja oružje kako bi spriječila priznanje Kosova"

OPTUŽBE IZ PRIŠTINE

"Srbija poklanja oružje kako bi spriječila priznanje Kosova"

srp 23, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiv

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova izražava uznemirenost objavljivanjem dokaza međunarodnih organizacija, kao što je Amnesty International, da oružje koje se proizvodi u Srbiji nastavlja biti korišteno od strane nekih afričkih zemallja, među kojima su i pripadnici terorističke organizacije Boko Haram, navodi se u saopćenju MVP-a Kosova.

U saopćenju, MVP Kosova poziva međunarodnu zajednicu da poveća kontrolu i nadgleda takvo ponašanje srpske države na afričkom kontinentu, koje na posredan način doprinosi gaženju elementarnih ljudskih prava i ozbiljna je opasnost za mir i sigurnost, navodi se.

Ministarstvo ocjenjuje da Srbija koristi prodaju i poklanjanje oružja kao sredstvo ometanja priznanja neovisnosti Kosova.

"MIP Kosova ocjenjuje da objavljivanje ovih dokaza pojačava uvjerenje da je Srbija koristila i koristi prodaju i poklanjanje oružja kao diplomatsko sredstvo kako bi se privoljele neke države koje nisu priznale Kosovo da ne poduzmu takav korak", navodi se u saopćenju, prenosi Beta.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250