StoryEditor

Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, UN se ograđuje, RH optužuje Srbiju

Piše D  /  25.01.2018., 08:01h

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će sutra u UN-u izložbu o ustaškom logoru Jasenovcu koju je, kako piše beogradski tisak, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. UN se, međutim, od sadržaja izložbe ogradio.

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a diplomatski izvori beogradskih Večernjih novosti tvrde da je službenom Zagrebu "bila sporna fotografija Alojzija Stepinca" i njegova "misija u pokatoličavanju Srba" te navođenje "broja stradalih" u Jasenovcu, prenosi HRT.

UN je, međutim, objavio kako je sadržaj te izložbe isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" je "najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana holokausta".

 

MVEP RH: Srbija izložbom o Jasenovcu u UN-u plasira lažne podatke

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srbijanske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka. Iako se izložba u najvećem dijelu odnosi na događaje koji su se zbili na području današnje RH, hrvatske institucije i stručnjaci o izložbi nisu bili niti informirani, napose ne Javna ustanova Spomen područje Jasenovac koja savjesno čuva, promiče i istražuje istinu o logoru Jasenovac i njegovim žrtvama.

MVEP je nakon prvih saznanja o organiziranju izložbe i njezinog sadržaja upozorio UN na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti najgrublje falsifikate.

Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodjela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalima u logoru Jasenovac. Istovremeno, i upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatramo potpuno neprihvatljivim korištenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe.

Organiziranje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirbi, izgradnji povjerenja i razvijanju dobrosusjedske suradnje u jugoistočnoj Europi, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:10