StoryEditor

Srbija: Oporba upozorava na nove nemire u režiji vlasti

Piše D  /  10.07.2020., 08:07h

- Huligani predvođeni režimskim poslušnicima večeras planiraju nove napade na policiju i građane koji mirno prosvjeduju, istaknuo je u priopćenju SZS.

Prije tog priopćenja premijerka Brnabić prethodno je, na konferenciji za novinare, ustvrdila kako prosvjedi predstavljaju veliki epidemiološki rizik i opasnost da novim zarazama koje će potaknuti narednih dana dodatno ugroze zdravstveni sustav.

U SZS-u navode kako svoje upozorenje o mogućnim nemirima na prosvjedima temelje na informacijama koje dobijaju od "čestitih policajaca", prenosi Hina.

Poslije dvije prosvjedne večeri, tijekom kojih su se demonstranti žestoko sukubljavali s policijom, uz više od stotinjak ozlijeđenih na obje strane, u četvrtak navečer sudionici prosvjeda su sjedenjem na ulicama, pločnicima i trgovima, unatoč provokacijama ekstremnih skupina, izbjegli sukobe s policijom.  
- Odgovornost za sve što se događa na ulicama Srbije je na Vučićevom režimu koji upravlja i huliganima i policijom. Dokaz za to je i sinoćno odsustvo uniformirane policije ispred Skupštine Srbije, koje je posljedica procjene da prosvjedi trebaju proći bez policijske brutalnosti dok je Vučić u Parizu, zbog čega je režim izdao nalog svojim huliganima da se odmore jedan dan, istaknuo je u priopćenju oporbeni SZS.

Prosvjedi u četvrtak ipak nisu prošli bez incidenata, a ozlijeđena su dvojica reportera portala nova.rs i Nova S, koji su nastojali snimiti pripadnike jedne skupine ekstremista u namjeri da isprovocira intervenciju policije kod Skupštine Srbije. 

Prosvjedi su započeli kao iskazivanje nezadovoljstva političkom i epidemiološkom situacijom u zemlji i nakon što je predsjednik Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata. Od te mjere se zasad odustalo uz obrazloženje da se epidemiološka situacija prati i analizira.

Prema današnjim podacima od 15 sati, u Srbiji je za posljednja 24 sata umrlo 18 oboljelih od Covida-19, a registrirano je 386 novozaraženih, dok je više od 3.800 pacijenata na bolničkom liječenju, a 130 oboljelih je na respiratorima.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 19:50