StoryEditor
"dva razloga"

Srbija neće priznati referendume ruskih separatista u Ukrajini, šef diplomacije pojasnio zašto

Piše desk  /  25.09.2022., 13:12h

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija neće priznati rezultate referenduma u ukrajinskim regijama na kojima se građani izjašnjavaju žele li se pripojiti Rusiji.

Selaković je na konferenciji za novinare u Beogradu objasnio da Srbija te rezultate ne može prihvatiti prvenstveno zbog posvećenosti Povelji UN-a i pravilima međunarodnog prava.

"Drugo, to bi bilo suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", objasnio je Selaković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje što podrazumijeva plan konzultacija koji je na marginama Opće skupštine UN u New Yorku potpisao sa šefom ruske diplomacije Sergejom Lavrovom, i kakva se time poruka šalje EU, Selaković je odgovorio da taj dokument napadaju oni koji ga nisu ni vidjeli, a kamoli pročitali.

"Sve što se tiče napada i pitanja vezanih za taj plan predstavlja traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne i pokušaj da se Srbiju disciplinira", rekao je Selaković.

Kazao je da se plan konzultacija s Ministarstvom vanjskih poslova Rusije potpisuje od 1996, i to na svake dvije godine, ističući da je riječ o tehničkim stvarima poput bilateralnih odnosa i multilateralnih aktivnosti.

Selaković je rekao da se tim planom ne tretiraju teme konzultacija o sigurnosnoj politici, dodajući da Srbija pregovara i surađuje sa svim zemljama, pogotovo s onima koje nisu priznale neovisnost "takozvanog" Kosova.

Dodao je da je Vlada Srbije u prilici da odbije taj plan, ali da on osobno ne vidi zašto bi to učinila.

Dnevnik.ba

23. studeni 2022 01:30