StoryEditor
"vezane ruke"

Srbija korak bliže izgradnji nuklearne elektrane: Ukida se zakon iz vremena Jugoslavije

Piše desk  /  11.04.2024., 07:47h

Zoran Dragišić, narodni zastupnik Srpske napredne stranke podnio je danas Skupštini Srbije prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u SR Jugoslaviji.

Prijedlog kojim bi se ukinula zabrana gradnje nuklearki u Srbiji dolazi samo dan nakon završetka posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj gdje je jedna od glavnih tema bila suradnja u energetici i to posebno u oblasti nuklearne energije, piše Danas.rs.

Kako Dragišić objašnjava, taj zakon koji je Srbija naslijedila od SFRJ, a potom i SRJ, vezuje ruke zemlji u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno.

"Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo raspravu o nuklearne energije", napominje on dodajući da je njegov stav da treba graditi nuklearke, ali da će ukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu u društvu na ovu temu.

"Do 2050. godine po svim procjenama će nam trebati četiri puta više energije nego što sad možemo da proizvedemo, a kapaciteti na fosilna goriva ne mogu da zadovolje te potrebe. Moramo da idemo u susret onome što svet radi, da razvijamo nuklearnu energiju, jer ona je mnogo čistija i sigurnija od energije iz fosilnih goriva", smatra Dragišić.

On ukazuje i da je to zakon iz doba SFRJ, koji su i Slovenci i Hrvati stavili izvan snage, pa "ne vidim nijedan razlog da ostane na snazi u Srbiji".

Dragišić ocjenjuje da zabrana ne koči samo razvoj nuklearne energije, već i naučno istraživački rad i dijalog na tu temu.

"Važno da se zakon stavi van snage, a onda otvori društveni dijalog, da se struke pitaju o tome što treba da radimo, da se donesu adekvatne političke odluke, jer kako da nastavimo s fosilnim gorivima koje nemamo, jer da podsjetim mi smo ložili blato, a ne ugljen. Ako hoćemo nastaviti s razvojem i industrijalizacijom od nuklearne energije ne treba bježati", zaključuje on.

Na pitanje da li njegov prijedlog ima veze s Vučićevom posjetom Francuskoj, on kaže da je to povezano, da je razgovarao s Vučićem na tu temu.

"Očekujem da će već na prvoj sjednici, nakon izbora vlade, ovaj prijedlog da bude točka dnevnog reda na skupštini. Očekujem da zastupnička grupa ‘Aleksandar Vučić-Srbija ne smije da stane‘, stane iza prijedloga, ali i veliki broj drugih zastupnika, jer ovo nije politička, već strateška tema", zaključuje Dragišić.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 17:49