StoryEditor
stotine prijetnji

Srbija: Iz sedam zemalja stizale dojave o bombama, utvrđene lokacije

Piše desk  /  19.05.2022., 07:34h

Identificirane su lokacije ukupno 19 email adresa - 18 adresa Gmail servisa i jedna email adresu servisa ProtonMail, s kojih su stigle prijeteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Utvrđeno je da je osam takvih prijetnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dvije iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Identifikaciju su vršili pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u suradnji sa Tužiteljstvom za organizirani kriminal i Višim javnim tužiteljstvom, Posebnim tužiteljstvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Pripadnici srbijanske policije identificirali su i osobe koje su telefonom uputille prijetnje istog sadržaja, priopćioje MUP.

"U cilju identifikacije pošiljatelja ovih prijetnji i njihovog procesuiranja za počinjena kaznena djela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, preko Europola i Interpola, s nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švicarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i s kompanijom Google", navodi se u priopćenju.

Dodaju da je 11. ožujka ove godine do danas, putem emaila ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama. Prijeteće poruke su upućivane sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

"Prijeteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije. Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam osoba, državljana Srbije – uhićene su dvije osobe, a protiv još šest maloljetnih osoba podnesene su kaznene prijave u redovnom postupku", ističe se u priopćenju.

Samo u posljednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protudiverzijsku zaštitu, s posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzijske preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara. Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne, zaključuje se u priopćenju.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:01