StoryEditor

Srbija ima najbrojniju vojsku u regiji: ‘Vojnici rade kao da su u ratnim uvjetima‘

Piše D  /  10.10.2018., 08:10h

Već dulje vrijeme vladajući u Srbiji ističu nužnost jačanja vojnih snaga, a predsjednik Aleksandar Vučić u lipnju je najavio da će Vojska Srbije početkom 2019. godine biti najsnažnija vojna sila u regiji. 

Srpska vojska je po brojnosti najveća na području bivše Jugoslavije. Ima 32.055 pripadnika dok primjerice Hrvatska raspolaže s njih 14.417.

Jedan bivši časnik rekao je za Al Jazeeru kako se stvarno stanje uljepšava te da vojnici čizme kupuju na tržnici.

- Srpski vojnik radi kao da se nalazi u ratnim uvjetima. Njegovo radno vrijeme mjesečno može iznositi i do 500 sati, pri čemu mu se ne plaća prekovremeni rad, topli obrok, regres. Često je odvojen od obitelji, nekad i preko 250 dana u godini - upozorava Novica Antić, predsjednik Vojnog sindikata Srbije.

Upozorava i da vojnici nisu osigurani iako izvršavaju složene, pa čak i borbene zadatke. Kaže i kako to sve rade za 350 eura plaće i da su oni u Srbiji ‘građani drugog reda‘.

- Loši uvjeti rada, preopterećenost obavezama, mobing pretpostavljenih koji je sve izraženiji i slično, utječu na to da profesionalci iz vojske odlaze u civilni sektor ili inozemstvo u potrazi za lakšim i bolje plaćenim poslom. U posljednje dvije godine napustilo nas je više od 3.000 iskusnih kolega - ispričao je Antić za Al Jazeeru.

Ministarstvo obrane naglašava da čine sve kako bi standard i opremljenost bili što bolji. Tvrde da će plaće uskoro biti ponovno povećane te da se radi na bržem rješavanju stambenih potreba pripadnika. 

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da se površno stječe dojam da je 2018. godine dobiveno silno naoružanje iz Rusije. Upozorava i da zbog niskih plaća dramatično pada zanimanje za profesionalnu službu, prenosi Večernji list.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:20