StoryEditor

Srbija i Kosovo nisu uspjeli u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa

Piše D  /  09.11.2018., 09:11h

"Nitko od naših predstavnika neće se pojaviti u Bruxellesu dok to ne bude učinjeno", rekao je Aleksandar Vučić za Radio-televiziju Srbije i istaknuo kako su pred Srbijom u političkom smislu "teški dani". Vučić je naveo da odluka o uvođenju pristojbe na robu iz Srbije od 10 posto krši udredbe CEFTA-e, a da formiranje kosovske vojske krši raniji bruxelleski sporazum i sporazum s NATO-om. "Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sjever Kosova to se neće dogoditi", poručio je. Srbijanski predsjednik ustvrdio je i da se Srbiju sada pokušava protupravno izbaciti iz elektromreže na sjeveru Kosova, te je onemogućiti transfer struje jednim dalekovodom ka Makedoniji, s dva dalekovoda prema Albaniji, a s tri prema Crnoj Gori. "Jasno su izrazile svoje stajalište protiv nas Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska, Belgija, Luksemburg, Nizozemska i Hrvatska, koja ima uvijek potrebu glasovati protiv Srba. Na našoj strani su bili Španjolska, Slovačka, BiH... Koliko možemo borimo se, ali su šanse male", rekao je Vučić, prenosi HINA

Kosovski predsjedik Hashim Thaci ocijenio je nakon sastanka u Bruxellesu da je u interesu dviju zemalja da postignu mirovni sporazum, ali da Srbija postavlja ultimatume, objavili su elektronički mediji u Srbiji. Kako javljaju prištinski mediji, Thaci je naveo da će se "tek vidjeti" kako će se stvari kretati u budućnosti , ocijenivši da to "neće biti lak izazov" jer "cijela politička scena Kosova treba preuzeti odgovornost za povijesni sporazum". "Diskurs Vučića je bio agresivan, dok smo mi imali pravičan i izbalansiran odnos za realnu mogućnost zamjene rezolucije (Vijeća sigurnosti UN) 1244", ustvrdio je Thaci. On je uvjeren da će "dogovor biti postignut", a pod tim podrazumijeva međusobno priznanje i prijam Kosova u UN nakon postizanja sporazuma, prenijela je agencija Beta. 

Šefica europske diplomacije i posrednica u pregovorima o normalizaciji odnosa Federica Mogherini rekla je nakon današnjeg kruga razgovora kako se očekuje da dvije strane brzo provedu svoju obvezu da postignu dogovor.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:12