StoryEditor

Srbija će se preko "Turskog toka" opskrbljivati ruskim plinom

Piše D  /  21.10.2018., 10:10h

Predsjednik Upravnog vijeća Gazproma Aleksej Borisovič Miler rekao je za Večernje novosti da je Srbiji priključak na plinovod moguć preko kraka koji će voditi do zemalja južne i jugoistočne Europe, prenosi Hina.

"Projekt ‘Turski tok‘ pretpostavlja izgradnju dva kraka plinovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora. S prvog kraka, plin će ići na tursko tržište. Drugi krak je namijenjen za opskrbu plinom zemalja južne i jugoistočne Europe", rekao je Miler, naglašavajući da kompanije iz Europske unije trebaju osigurati kapacitete "koji su potrebni za prijem i dalji transport plina".

Miler naglašava da je Gazprom potpisao "mape ruta" o razvoju nacionalnih sustava za transport plina s resornim ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske.

"Operateri za transport plina već rade kako bi osigurali da sustavi za transport plina tih zemalja budu spremni primiti dodatni plin. Istodobno, postoji i varijanta isporuke s teritorija Turske u pravcu Grčke i dalje, na jug Italije", objasnio je Miler beogradskom listu.

Srpsko gospodarstvo posljednjih godina iskazuje pojačanu potražnju za plinom kao energentom, a nakon što je propao projekt Južni tok, Beograd nastoji naći alternativni pravac opskrbe.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:17