StoryEditor
nakon sastanka u beogradu

Srbi se vraćaju u zajedničke institucije na državnom nivou? "Razgovarat ćemo o Vučićevom prijedlogu"

Piše desk  /  14.01.2022., 21:35h
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je briga koju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje veoma važna za Republiku Srpsku, te da će o njegovom prijedlogu za vraćanje srpskih predstavnike u zajedničke institucije BiH razgovarati s partnerima u vlasti, ali i s opozicijom u Srpskoj.

- Naše odsustvo u odlučivanju u zajedničkim institucijama desilo se zbog zakona koji je nametnuo Valentin Inzko i ono je u skladu s odlukama Narodne skupštine Republike Srpske. Početkom veljače vratit ćemo se u NSRS i razgovarati o ovoj temi - rekao je Dodik za RTS, prenosi RTRS.

On je istaknuo da političkom Sarajevu smeta sve što je regularno, pa tako i obilježavanje Dana Republike.

- Više ih još boli činjenica da je 30.000 ljudi izašlo u želji da bude dio manifestacije povodom obilježavanja Dana Republike - rekao je Dodik.

On je naveo da su sve aktivnosti Republike Srpske legalne i legitimne, za razliku od dešavanja u FBiH, poput tzv. marša u Bužimu, sa kojih se šalju ratnohuškačke poruke.

On je rekao da lider SDA Bakir Izetbegović hoće da određuje što će se slaviti u Republici Srpskoj, što nije moguće, te ponovio da je BiH jedna velika nevolja.

Govoreći o vraćanju nadležnosti, Dodik je rekao da je to povratak dejtonskim principima i podsjetio da ono što nije dato BiH pripada entitetima, a da su visoki predstavnici oduzimali Srpskoj nadležnosti, pa sada to hoće i da urade sa šumama, imovinom.

- Ključno je pitanje kako Srbi ne mogu dobiti ono što je potpisano u Daytonu - rekao je on.

Dodik je naveo da se od stranaca često čuje da treba da se provode neke politike, a one idu ka centralizaciji BiH.

Dodik je naglasio da Republika Srpska poštuje Ustav BiH i zagovara vraćanje na izvorne principe Daytonskog sporazuma koji je sastavni dio tog ustava.

Kada je riječ o pomoći EU, Dodik je rekao da je sva pomoć koja dolazi iz Unije politički uvjetovana, da će se vidjeti što od svega toga će biti, ali da on ne osjeća odgovornost.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2022 19:31