StoryEditor
državna imovina

Srbi napustili sjednicu Zastupničkog doma PSBiH: "To je jedan naš odgovor upozorenja"

Piše fena  /  19.04.2023., 16:20h

Zastupnici stranaka iz Republike Srpske odlučili su danas napustiti sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Zastupnik Darko Babalj (SDS) je kazao da će članovi Kluba SDS-PDP-Liste za pravdu i red, napustiti sjednicu, a kao razlog je naveo sveopću situaciju u BiH, za koju misle da nije dobra za građane RS, Federacije BiH i BiH.

- Mislim da je ovaj naš gest, gest upozorenja, a evo i ova današnja izjava Bošnjaka. To je jedan naš odgovor upozorenja. Dajte ljudi da se više bavimo običnim građanima, trošarinama, europskom putem, napretkom BiH - naveo je Babalj.     

Nakon što su i ostali zastupnici iz RS-a, među kojima i Klub zastupnika SNSD-a najavili da će napustiti sjednicu, predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) je dao polusatnu pauzu.

Prethodno je kazao kako je potpuno jasno da je razlog napuštanja sjednice parlamenta BiH izjava koju je potpisao određeni broj političkih lidera koja je vezana za pitanje državne imovine.

- Pokušalo se to na neki način prikriti lošom atmosferom ovdje u Parlamentu BiH. Nema nikakve loše atmosfere. Radimo u skladu s Poslovnikom prema ranije utvrđenom i dogovorenom dnevnom redu. Ali kao što smo čuli, izjava u vezi s državnom imovinom je ključni i bazni razlog zbog čega su predstavnici stranaka iz RS-a napustili današnje zasjedanje - naveo je Zvizdić.

Dao je pauzu od pola sata i pozvao predsjednike klubova stranaka koji su u sali da dođu kod njega u uredu.       

Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te predsjednici SDA, SDP-a, NiP-a, NS-a, NES-a i SBiH-a Bakir Izetbegović, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto, Nermin Ogrešević i Semir Efendić pozvali su političke aktere u BiH da prestanu s destruktivnim politikama i da dosljedno poštuju Daytonski mirovni sporazum, Ustav BiH, konačne i obvezujuće odluke Ustavnog suda BiH, kao i potpisane međunarodne sporazume.

Stranački lideri usuglasili su i potpisali zajedničku izjavu o državnoj imovini BiH u kojoj su podsjetili da su odlukama Ustavnog suda BiH zauzeti konačni i obvezujući pravni stavovi da je država BiH nasljednik državne imovine (Socijalističke) Republike Bosne i Hercegovine, te imovine koja je pripadala bivšoj Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 03:45