StoryEditor
Odavanjem počasti

Srbi iz osvete za Bljesak granatirali igralište kod Siska dok se održavao nogometni turnir

Piše hina  /  01.05.2023., 13:20h

Odavanjem počasti svim žrtvama Domovinskog rata na području Sisačko-moslavačke županije obilježena je 28. godišnjica VRO-a Bljesak, koja se obilježava i kao dan tada oslobođene općine Jasenovac.

U sisačkom naselju Novo Pračno uz spomenik braniteljima pokraj igrališta HNK Zmaj, koji su na tom mjestu poginuli upravo 1. svibnja 1995. godine, okupilo se izaslanstvo županije, sa županom grada Siska Ivanom Celjakom i dogradonačelnikom Markom Kričkom, mjesnog odbora, policijske uprave te udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka.

U znak odmazde za operaciju Bljesak, srpski neprijatelj je s banijskih brda granatirao nogometno igralište u Novom Pračnu, gdje se u to vrijeme održavao nogometni turnir. Poginuli su hrvatski branitelji Vinko Bradić, Ivica Brodarac, Mato Cestarić i Ivica Gašparović.

Položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće

Izaslanstva predvođena obiteljima poginulih položila su vijence, cvijeće i zapalila svijeće, a zajedničku je molitvu predvodio župnik Ivan Faletar.

Vijenci su položeni i uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i žrtvama fašističkog terora 1941. - 1945. godine, ispred obližnje osnovne škole, zatim uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana te uz središnji križ Gradskog groblja Viktorovac.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je i u programu obilježavanja Dana općine Jasenovac, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, uz jasenovačku načelnicu Mariju Mačković i ostale, položio je vijenac poginulim hrvatskim braniteljima te nazočio svetoj misi.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 12:42