StoryEditor
sudac po mjeri sda

Sramotno ponašanje Debevca: Službenici suda stavio GPS uređaj na auto, uhodio s kim se sastaje i prijetio

Piše desk  /  11.03.2024., 12:44h

Dok istječe mjera pritvora za suspendiranog predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, Raport donosi do sada neobjavljene informacije iz predmeta koji se odnosi na Debevca.

 

Naime, Debevec i Mehmedagić nalaze se u pritvoru u Vojkovićima dok Tužiteljstvo BiH sklapa mozaik kriminalnih radnji ovog dvojca koji se sumnjiči za nelegalno prisluškivanje, uništavanje dokumentacije i niz drugih djela. Obojica su inače, smatraju sve relevantne javnosti u BiH, blisko vezani za sav kriminal koji se posljednjih godina veže za SDA i obitelj Izetbegović.

U ovom trenutku se pak analiziraju poruke iz mobilnog telefona Debevca kojeg je pokušao sakriti od inspektora SIPA-e.

S obzirom na to da je jedna od glavnih tema u javnosti položaj žena u društvu, Raport donosi dijelove iz istrage koja se odnosi na kršenje rodne ravnopravnosti, a za što se sumnjiči Debevec.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH je proširilo istragu protiv Debevca, a u sklopu čega je uhićen i Milisav Pijuk - službenik Suda BiH. Već se zna da su se njih dvojica lažno predstavljali kao inspektori OSA-e kako bi uhodili određene osobe.

Zbog zaštite identiteta službenice koju je Debevec proganjao i maltretirao nećemo objaviti njeno ime. Koristit ćemo termin Službenica.

Tužiteljstvo BiH tereti Debevca i Pijuka da su zajedno maltretirali i uznemiravali Službenicu. Pijuk je stručni suradnik u Odjelu za unutrašnju kontrolu Suda BiH.

Kako se navodi, Debevec je preko Pijuka tražio snimke s videonadzora Suda BiH kako bi pratio s kim Službenica razgovara i s kim se druži.

Pored toga, Pijuk je fizički pratio Službenicu po prostorijama Suda BiH, doslovno je uhodio. Tužiteljstvo je došlo do dokaza da je Debevec instalirao GPS uređaj, marke TKSTAR, na automobil Službenice, te ga je povezao sa svojim mobilnim telefonom marke.

Tako je Debevec pratio kuda se Službenica kreće automobilom, a upute o tome davao je Pijuku koji je onda svojim vozilom pratio Službenicu.

Šokantno je da su Debevec i Pijuk dolazili i pred kuću Službenice kako bi joj pokazali da znaju gdje i što radi, a što je kod nje izazvalo ogroman strah. Debevec je slao i uznemirujuće i prijeteće poruke Službenici od koje je jedna glasila "vidjet ćeš što ću vam uraditi".

Kako bi joj dao do znanja da prati svaki njen korak, Debevec je Službenici slao njene fotografije, mjesta i datume graničnih prijelaza koje je prelazila te fotografije mjesta na kojima se nalazilo parkirano privatno vozilo Službenice.

Debevec i Pijuk su se dalje lažno predstavljali kao inspektori OSA-e u jednom ugostiteljskom objektu gdje Službenica dolazi.

Od konobara su tražili da im se ustupi snimke s videonadzora ugostiteljskog objekta kao i da sam konobar fotografira Službenicu kada sjedi u restoranu. Konobar je to odbio.

Nakon toga, Službenica je jednom uočila terensko vozilo koje prolazi pored njene kuće te je u njemu uočila Debevca i Pijuka.

Nakon toga je otišla u isti ugostiteljski objekt i zamolila konobara da pripazi na njen automobil, jer se plaši i jer je uhode te mu je navela da je na automobilu već pronalazila pogrdne poruke.

Tad joj je konobar ispričao da su se dva "inspektora OSA-e" raspitivala o njoj te tražili da je fotografira.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:14