StoryEditor
osumnjičeni pritvoren

Spriječen teroristički napad bojnim otrovom: Akcija njemačke antiterorističke policije

Piše desk  /  08.01.2023., 12:07h

Njemački su mediji objavili slike osumnjičenog Iranca kojega su specijalci samo u hlačama izveli iz stana punog smrtonosnih supstanci.

Stan 32-godišnjaka u gradu Castrop-Rauxel je pretražen tijekom noći, osumnjičenik je priveden, kao i još jedna osoba, priopćili su državni odvjetnik i policija, prenosi Deutsche Welle. Za sada još nije objavljeno u kojoj su fazi planovi za napad bili i je li već bio odabran cilj. Kao motiv se navodi islamizam. Njemački mediji javljaju da je druga privedena osoba njegov brat.

U akciji i stručnjaci za kemijsko i biološko oružje

Prema navodima lista Bild, u policijskoj akciji su sudjelovali i djelatnici Instituta Robert Koch (RKI) kao stručnjaci za borbu protiv bioloških i kemijskih opasnosti. A na položaju su bili i službenici Saveznog kriminalističkopg ureda (BKA) te stručnjaci za deaktiviranje eksploziva. Iz BKA nisu željeli komentirati operaciju te su medije uputili na državno odvjetništvo.

Prema navodima RKI-ja, visoko otrovni ricin se vodi kao biološko oružje na popisu ratnog oružja. Cijanid je također vrlo toksičan, čak i najmanje količine su smrtonosne za ljude.

U tajnosti ogradili područje oko stana osumnjičenog

Policija je u stan upala oko ponoći. Prije toga je mjesto bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela. Dokazni materijal prikupljen tijekom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezen na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci.

Osumnjičeni se dao odvesti bez otpora

„Optuženi se sumnjiči da je pripremao teški čin nasilja opasan po državu", rekli su istražitelji te dodali kako je pretraga stana bila nužna kako bi se pronašli otrovi i drugi dokazi.

32-godišnji Iranac i drugi privedeni muškarac su odvedeni u donjem rublju i majici kratkih rukava ili s improviziranom jaknom na sebi, izvijestili su očevici. Ni jedan ni drugi se nisu opirali. 

Za postupak u ovom slučaju je nadležan Središnji ured Sjeverne Rajne-Vestfalije za borbu protiv terorizma pri Državnom tužiteljstvu u Düsseldorfu. Prema navodima medija, Savezni kriminalistički ured danima je pratio Irance. Navodi se da je Nijemce na planiranje napada upozorila jedna prijateljska tajna služba.

Dnevnik.ba

23. ožujak 2023 07:59