StoryEditor

Spremaju se novi razgovori o formiranju vlasti, čeka se SNSD

Piše D  /  29.09.2019., 08:09h

Nakon spomenutog sastanka jasno je kako je "pet do dvanaest" davno došlo i da su sada i oni koji su blokirali formiranje izvršne i rad zakonodavne vlasti svjesni da moraju pronaći kompromis i prestati s međusobnim ucjenama, jer, primjerice, više od milijardu eura čeka na realizaciju. Međutim, teško će do toga doći ne bude li zasjedao parlament BiH, pišu Nezavisne novine. 

Bakir Izetbegović, lider SDA, najavio je kako će narednih dana biti održani sastanci od kojih očekuje postizanje kompromisa kada je riječ o deblokadi Parlamentarne skupštine BiH.

"Imamo neke sastanke u Predsjedništvu ovih dana, mislim da jesmo bliži deblokadi, da se pronađe kompromis u okviru kojeg se trenutno nalazi BiH, mislim na Akcijski plan za članstvo u NATO-u, da se pronađe način da se ponovno pokrene program", rekao je Izetbegović, koji je i predsjedatelj Doma naroda BiH.

Ipak, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, s druge strane, jasno je rekao da će parlament BiH biti blokiran sve dok se ne formira novi sastav Vijeća ministara BiH. "Nisam informiran o čemu su razgovarali.

Oni imaju velike probleme u Federaciji BiH, tamo nije formirana vlast i ima problema na županijskoj razini. Mi imamo dogovor s HDZ-om o zajedničkim politikama i nastupima i mi s njima ostajemo na politikama koje smo ranije utvrdili. Što se tiče SDA, oni su razvalili dogovor od 5. kolovoza i radi se o ljudima koji ne poštuju dogovoreno", rekao je Dodik.

On je istaknuo kako je neophodno što prije formirati novi sastav Vijeća ministara BiH istovremeno naglašavajući da SNSD-u SDA nije nikakav partner i da to neće biti. Izetbegović je naglasio i da gotovo milijardu eura sredstva čeka ratifikaciju u institucijama BiH, izrazivši uvjerenje da će taj problem biti riješen "ovih dana", međutim Dodik je, komentirajući blokadu tolikog novca, rekao da "život ide dalje".

Oprez kada je u pitanju optimizam pokazao je u četvrtak pred novinarima prvi put i Dragan Čović, lider HDZ BiH, izrazivši nadu da će razgovori uslijediti u skorije vrijeme. Rekao je kako ne želi predviđati, jer, kako je objasnio, kad god je rekao da će se dogovoriti za sedam do deset dana, to je trajalo sedam mjeseci.

Dušanka Majkić, izaslanica SNSD-a u Domu naroda BiH, za Nezavisne ističe kako joj nije jasno zašto se čekalo godinu dana da se dogovara i što se promijenilo u tri-četiri dana. "Očito je da je u nekim glavama sazrela informacija da veliki novac čeka na realizaciju i da, kada ne radi parlament, ne može raditi ni sve ostalo", kaže Majkića i dodaje da je iznenađena što se sada Izetbegović poziva na sporazum trojice lidera Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika od 5. kolovoza, koji je mrtav.

Prema njezinim riječima, Izetbegović je očito spreman malo se povući te da više nema tako čvrst stav. "Ponovno spominje ANP, ali sad inzistira na civilnom dijelu sporazuma", objašnjava Majkić.

Nada se da će trojica lidera ponovno razgovarati. "Iako se član Predsjedništva iz Republike Srpske (Milorad Dodik) neće više odazivati bez konkretnog dogovora o formiranju Vijeća ministara", ističe Majkić, prenose Nezavisne.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:33