StoryEditor
EuroPride 2022

Sprema se masovna tučnjava: U Beogradu se okupljaju huligani u crnome

Piše desk  /  17.09.2022., 17:08h

Grupa od nekoliko desetaka huligana stigla je nešto poslije 16 sati ispred beogradskog Hrama Svetog Save na Vračaru, a plan je da u svakom trenutku krenu prema centru grada, javlja Nova.rs. Mladići su mahom obučeni u crne majice, nose maske, kape i kapuljače.

Većina njih je maskirana, nose navijačke majice, kao i one sa natpisom "Nema predaje". Kako javlja portal, mladići uzvikuju "pederi, pederi".

Sa spomenute lokacije, gdje su i huligani, u svakom trenutku trebalo bi u povorci krenti i tzv. litijaši, protivnici manifestacije "EuroPridea 2022.”, u okviru koje se u 17.30 održava šetnja.

Kordon policije osigurava "litijaše" kako ne bi došlo do novih incidenata, iako se čini kako im to ne uspjeva. Mediji javljaju da su se "litijaši" probili među sudionike Parade ponosa s ikonama i križevima i počeli se moliti, nakon čega je intervenirala policija i molitelje izvela iz kruga u kojem se održava parada.

Jedan od njih priveden je jer je imao nož kod sebe, javlja Telegraf. Istovremeno, velik broj policajaca formirao je živi zid ispred Ustavnog suda gdje polako počinje okupljanje pripadnika LGBT zajednice i građana, odakle će Bulevarom Kralja Aleksandra krenuti prema Tašmajdanu. Gradske službe montiraju ograde kod suda.

Kako javljaju građani, u Beogradu policija hapsi ljude po kafićima.

Srbijanski mediji javljaju da je na ulicama Beograda 6000 policajaca, od čega mnogi u civilu.

Nova trasa povorke

Jedan od organizatora "EuroPridea 2022" u Beogradu Goran Miletić izjavio je u subotu da je MUP Srbije odobrio održavanje povorke Europride u 17 sati, prenijela je agencija Beta.

Pojasnio je za agenciju kako je odobrenje dano za povorku, ali na novoj trasi s početkom kod Ustavnog suda, a ne kod Narodne skupštine što je bila trasa koja je zabranjena prije nekoliko dana.

Povorka EuroPride, u obranu prava LGBTQ+ zajednice u Srbiji, krenut će oko 17 sati, nakon neizvjesnosti oko njezina održavanja gotovo do samog kraja.

U subotu poslijepodne Europsko Pride udruženje (EPOA) objavilo je da je poslije više tjedana intenzivnog međunarodnog pritiska premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da se povorka u okviru Europridea, zakazana za 17 sati, može održati. 

Organizatori povorke objavili su i da će se tisućama aktivista na trasi povorke, od Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, priključiti brojni diplomati, zastupnici Europskog parlamenta, kao i drugi europski i međunarodni dužnosnici.

Prema beogradskim medijima zeleno svjetlo za održavanje povorke uslijedilo je nakon pregovora sa srbijanskom premijerkom u kojima se osobno angažirala i europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli, koja je u Beogradu.

Premijerka Ana Brnabić zajamčila je sigurnost tijekom održavanja Europridea. Ona osobno neće nazočiti, ali će u povorci biti nejzina životna partnerica.

U središtu Beograda u blizini skupštine Srbije, gde je ranije u subotu došlo do incidenta kada su protivnici Europridea napali policiju, bocama gađali automobile i snimatelja N1, u subotu poslijepodne bilo je mirno.

Policija blokirala sve ulice

Policija je blokirala sve ulice u tom dijelu grada i potisnula je manju grupu ljudi opremljenih vjerskim obilježjima, protivnika Europridea, te privela više od 30 osoba.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu naredilo je zadržavanje do 48 sati svih osoba koje su sudjelovale u napadu na novinare koji izvještavaju s manifestacija u Beogradu.

Prije nekoliko dana srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je održavanje povorke pozivajući se na sigurnost, s obzirom na to da je za isti dan zakazan skup protivnika tog okupljanja i da postoji opasnost od sukoba te dvije skupine.

U Srbiji već danima vlada atmosfera napetosti i osporavanja održavanja povorke ponosa, u čemu prednjače desničarski aktivisti i Srpska pravoslavna crkva.  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije tri tjedna najavio je će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

Vučićevu odluku o otkazivanju Europridea kritizirali su među ostailim i SAD i EU.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 03:11