StoryEditor
Predsjednik bez podrške vlastitog naroda

Sprema se čistka Komšićevih veleposlanika?

Piše desk  /  15.01.2023., 19:11h

Prutuustavni i protuhrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći opstruirati ni jednu odluku ili potez nove vladajuće većine u BiH u kolektivnom šefu države, baš zato što nije izabran sukladno Ustavu, od naroda kojeg treba predstavljati u državnom vrhu zemlje, piše Hrvatski Medijski Servis.

Komšić, naime, ne može blokirati ni jednu odluku koju u Predsjedništvu donesu druga dva člana, bošnjački Denis Bećirović i srpska čalnica Željka Cvijanović, koji će u državnom vrhu, provoditi politiku nove vladajuće koalicije, čiji su visoki dužnosnici.

A mogao bi da je izabran na Ustavan način- bilo koju odluku drugo dvoje članova Predsjedništva s kojom se ne slaže proglasiti štetnom za vitalni nacionalni interes, i kako Ustav nalaže, zatražiti podršku Hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

No kako ga na tu dužnost nisu izabrali Hrvati njegov eventualni veto ne bi bio prihvaćen, što više bio bi ignoriran. Svjestan te činjenice izvjesno je da ga neće ni koristiti, kao što, osim što je glasovao protiv, nije ni u slučaju imenovanja predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, piše HMS.

Politika nove vladajuće koalicije koju čine HDZ BiH- Osmorka i SNSD, čiji je temeljni princip na unutarnjem planu dijalog, suradnja i dogovoranje, suprotan dosadašnjoj politici sukobljavanja, koju je provodila SDA- DF koalicija mora imati svoj odraz i na vanjskopolitičkom planu. A to su jačanje odnosa sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom te prije svega Bruxellesom i Washingtonom.

Tu novu vanjskopolitičku orjentaciju ne mogu provoditi kadrovi SDA, ali ni kadrovi Željka Komšića, na veleposlaničkim pozicijama, koji Hrvatsku i Srbiju tretiraju kao neprijateljske zemlje koje žele podijeliti BiH, a Europsku uniju i SAD kao one koji nameću antislamske zakone u BiH, kao što podmeće Komšić.

Primjerice, veleposlanik BiH u UN-u ne može više biti Komšićev kadar Sven Alkalaj čijim istupima plješće Rusija.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:28