StoryEditor
VERBALNI DELIKT?

Sporna riječ "Herceg- Bosna": SIPA i Tužiteljstvo BiH istražuju tko je pjevao Thompsonovu "Lijepa li si" na Bobovcu

Piše K.K.  /  14.12.2023., 13:05h

I dok iz dana u dana, u bh. javnom prostoru slušamo najodvratnije poruke mržnje upućene bh. Hrvatima, ali i svim drugima koji nisu ‘bošnjačka većina‘ u BiH, dok se Šerif Patković, otvoreno stavlja na raspolaganje palestinskoj terorističkoj organizaciji Hamas, SIPA i Tužiteljstvo istražuju tko je od djelatnika MUP-ova u Federaciji, Oružanih snaga BiH, te kazneno-popravnih zavoda, na Bobovcu, pjevao "Lijepa li si".

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužiteljstva BiH nastavlja provjeravati koja su to vojna i policijska djelatna lica pjevala pjesmu "Lijepa li si" Marka Perkovića Thompsona na tradicionalnom Molitvenom danu za domovinu koncem listopada na Bobovcu kod Vareša. 

image
-

Direktor SIPA-e pisao Kazneno-popravnom zavodu u Zenici 

Kako doznaje Dnevnik.ba, Darko Ćulum, ravnatelj SIPA-e, uputio je dopis Kazneno popravnom zavodu u Zenici pozivajući se na naredbu Tužiteljstva, pitajući što je s internom istragom koju provode i jesu li identificirali djelatnike KZP-a Zenica, koji su pjevali Thompsonovu "Lijepa li si" u kojoj je spominje i riječ "Herceg-Bosna", a koja je, kako navodi direktor SIPA-e, otpjevana nakon  službene ceremonije obilježavanja Molitvenog dana za domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 20. hodočašća na Bobovac, a koji je održan dana 21. listopada 2023. godine na lokaciji brda Bobovac, općina Vareš”.

Sporna riječ "Herceg- Bosna" u Thompsonovoj pjesmi 

U tome dopisu, zahtjevu za prikupljanje podataka, dodaje se kako je izvršenim provjerama utvrđeno da je Kazneno-popravi zavod Zenica (u daljnjem tekstu KPZ Zenica) pokrenuo unutarnju istragu u vezi sa službenicima koji su nazočili predmetnom događaju te ih ovom prigodom mole da s pozivom dostave “podatke jesu li na predmetnoj videosnimci na kojoj je skupina osoba pjevala pjesmu ‘Lijepa li si’ Marka Perkovića Thompsona, a u kojoj se spominje i riječ ‘Herceg Bosna’, i predstavnici KPZ-a Zenica te da, ako se nalaze, dostave njihove podatke kako bi s njima bio obavljen razgovor na okolnosti njihove prisutnosti na predmetnoj videosnimci”. 

image

‘Molitva za domovinu‘ Bobovac

FENA -

MUP Zeničko-dobojske županije vodi internu istragu 

Ranije je iz Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojske županije priopćeno kako je u tijeku unutarnja istraga kako bi se identificirali djelatnici tog MUP-a koji su pjevali spornu pjesmu. 

"Obavještavamo Vas da je odmah po saznanju za navedeni događaj, kao i sadržaj publikovan i objavljen od strane pojedinih medija, od strane Jedinice za profesionalne standarde otvorena unutrašnja istraga, u okviru koje se poduzimaju mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koje se tiču predmetne objave, kao i dokumentovanja postupanja policijskih službenika u vezi predmetnog događaja. Od rezultata sprovedene unutrašnje istrage, ovisit će daljnje postupanje službenika Jedinice za profesionalne standarde", kazala je Aldina Alić, šef Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK.

Tužiteljstvo BiH: Provjeravamo navode 

Iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je da predmet nije u fazi istrage, nego u fazi provjeravanja navoda iz prijave. 

"U ovom predmetu prijavu je podnijela fizička osoba i upućena je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, koja je prijavu dostavila na postupanje Tužiteljstvu BiH. Postupajući tužitelj, kao i u većini drugih predmeta, zatražio je da se izvrše provjere navoda iz prijave – naveli su iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH. Dodali su kako je informacija dostavljena tužitelju koji će, nakon što analizira dostavljeni materijal, “donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu”.

Molitveni pohod za domovinu tradicija je duga dva desetljeća koju je utemeljila Vrhbosanska nadbiskupija, a na povijesni kraljevski grad Bobovac u spomen na smrt bosanske kraljice Katarine hodočaste pripadnici Oružanih snaga, policajci iz više agencija te brojni dužnosnici.

Na ovogodišnjem okupljanju okupljeni su uz harmoniku zapjevali Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”, koja se redovito vrti na svim nastupima hrvatske nogometne reprezentacije. 

Aličković podnio prijavu? 

Podsjetimo, na ovaj je događaj prvi reagirao notorni Nihad Aličković, bošnjački radikal iz Antidayton pokreta i vođa nedavnih prosvjeda protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta i aktivist za građansku državu BiH. Aličković se javno hvalio kako je o ovome izvijestio federalnog ministra Ramu Isaka.

image
-

Koordinacija braniteljskih udruga HVO-a Herceg Bosne osudila je pokušaj zastrašivanja i prave diskriminacije Hrvata navodeći da će " inzistirati na procesuiranju onih koji krše temeljna prava Hrvata u BiH u slučaju da se nastavi ovaj policijsko-pravosudni progon".

 

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 ranije je za Dnevnik.ba istaknuo je “da je Herceg Bosna naša svetinja i neka prestanu s glupostima – svi smo pjevali tu Thompsonovu pjesmu i opet ćemo!”. Dodao je da se ta istraga događa dok Šerif Patković iz VII. muslimanske brigade prijeti Hamasom na tribinama, a drugi ubijaju hrvatske povratnike u Republici Srpskoj.

26. travanj 2024 06:52