StoryEditor
bivša urednica dore

Sporan račun: Uršulu Tolj u probleme na HRT-u uvalilo 159 eura?

Piše desk  /  06.11.2021., 17:49h
Nakon što se u javnosti počelo nagađati o razlozima smjene Uršule Tolj s mjesta urednice Dore, Index.hr je dobio račun izdan u Rotterdamu koji je, tvrde njihovi izvori, bio jedan od problema koji su Uršulu koštali pozicije.

Račun od 159.96 eura odnosi se na četiri kombinezona koje su nosili Albinini plesači, a Uršula je taj iznos navodno na svoju ruku potrošila u nizozemskoj Bershki. 

image

Sporni račun

INDEX -

Neslužbeno, iz izvora bliskih HRT-u, doznaje se da taj račun nije bio jedini uzrok smjene Uršule Tolj. No događanja nakon njezine smjene pokazuju da je kostimografija Albine Grčić stvorila probleme na Prisavlju.

Već neko vrijeme šuška se da je probleme za Uršulu stvorilo i to što je odlučila zaobići HRT-ovu kostimografkinju Natašu Sveklar te angažirala vanjske dizajnere. Na kraju je Albinin kostim radio dizajner Juraj Zigman, a Sveklar navodno nije odobrila tu odjeću.

"Generalni standard u medijskoj industriji (proizvodnji audiovizualnih sadržaja) bilo gdje na svijetu - pa tako i što se tiče HRT-a - jest angažman kostimografa/stilista za realizaciju segmenta vizualnih doprinosa koji se tiču odjeće osoba koje nastupaju u programskim sadržajima", rekli su ranije s HRT-a za Index.

"Dodatno, obzirom na status HRT-a temeljem propisa koji reguliranju njeno poslovanje (Zakona o HRT-u i Ugovora s Vladom RH) način realizacije kostimografije/stylinga propisan je i internim dokumentom, odnosno Pravilnikom o odjeći osoba koje nastupaju u programima HRT-a s pripadajućim Standardima odijevanja, kako bi se osiguralo usklađenje s istima u pojedinim vrstama i formama sadržaja koje HRT proizvodi (primjerice, Informativni, Zabavni ili Program za djecu i mlade). Iz tih razloga, HRT nije u mogućnosti dopustiti da pri realizaciji programskih projekata osobe koje nastupaju u programima u ime HRT-a nemaju dodijeljenog kostimografa/stilista, adekvatno angažiranog od strane HRT-a", naglasili su.

U hrvatskim medijima pojavila se informacija da HRT-ova kostimografkinja planira tužiti riječkog dizajnera jer je u jednoj izjavi o HRT-u spomenuo "HRT-ove zlonamjerne garderobijerke koje se predstavljaju kao kostimografi".

"Informacija o tužbi kolegice Svekler u prvom je redu medijska špekulacija te ona to ne želi komentirati niti sudjelovati u medijskim napisima o toj temi", rekli su za Index s HRT-a o toj temi.

Podsjećamo, Uršula Tolj je smijenjena s mjesta urednice Dore, a zamijenio ju je Tomislav Štengl. Točan razlog za smjenu još nije poznat. Nakon vijesti o smjeni na njenu stranu je stala ovogodišnja predstavnica Hrvatske Albina. 

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 20:17