StoryEditor
most cetina

Spojen omiški most! Pogledajte impresivan video Hrvatskih cesta o gradnji jednog od najfascinantnijih mostova u Hrvatskoj

Piše desk  /  09.03.2023., 14:19h

Uz vatromet i dim, svečano je obilježeno spajanje mosta Cetina koji spaja Komornjak i Omiš.

Most je duljine 224,45 metra i izvodi se u sklopu projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije.

Nalazi se na 70 metara visine u kanjonu rijeke Cetine. Vrijedan je 23,19 milijuna eura, dio je omiške obilaznice koji je nakon Pelješkog mosta proglašen nacionalnim prioritetom. Obilaznica bi trebala biti gotova do 2025. godine. Izgledno je da će biti jedan od rijetkih financiran iz europskih fondova u idućem proračunskom razdoblju, između ostalog, zbog nove trajektne luke koja je planirana u mjestu Krilo Jesenice.

Spajanju Omiškog mosta nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Nakon uvodnih zahvala zaduženima za ovaj projekt, Plenković je poručio:

"Ovo je dobra vijest za Omiš,ali i za cijelu Dalmaciju. Vjerujemo da će obilaznica biti dovršena tijekom jeseni i da će se nakon toga moći voziti ovim mostom", rekao je dodajući da se nastavljaju radovi na D8.

Na opasku novinara da je ovo treći veliki projekt u Dalmaciji, Plenković je kazao:

"Da, za mjesec dana i južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu. Ovo su veliki insfrastrukturni zahvati. Mislim da smo napravili velike iskorake. Mi smo i Baranju integrirali u hrvatske autoceste. Rade se infrastrukturni projekti diljem Hrvatske."

Rekao je da mu je teško govoriti o kraju radova na cijeloj dionici od Solina do Omiša, ali da je cilj učiniti to što brže.

"Omiš je dobio jednu dodanu vrijednost. Sve ljude koje znam ovdje, svi su izuzetno zadovoljni", istaknuo je.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:25