StoryEditor

Splitski pomorac na popisu imao i četvrtu metu, uhićenje dočekao u kafiću

Piše D  /  11.01.2020., 10:01h

Ubijeni su Marino Paić, Marin Boban i Jurica Torlak. Paić i Boban izgubili su život na mjestu događaja, dok je Torlak kasnije preminuo u bolnici. Torlak i Paić dobro su poznati policiji kao pripadnici splitske krim scene.

Ubojica, odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci, odšetao je nakon pucnjave put Marjana, pri tom snimljen mobitelom od strane prolaznika koji su svjedočili pokolju. Uskoro su centar grada preplavili policajci i krenula je potraga za ubojicom.

Imena ubijenih uskoro su bila poznata, a osobe koje su se spominjali kao ubijeni redom su povezani s narkomiljeom. Nakon višesatne potrage, zamjenik načelnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske Marko Serdarević obratio se oko 18 sati javnosti s potvrdom da je policija zbog povezanosti s pucnjavom u Splitu koja je rezultirala s tri smrtna slučaja privela dvije osobe te da nad njima provode istražne radnje policija. Uhićenja su provedena u kafiću na Spinutu.

Prema prvim informacijama, počinitelj je F.Z. (25) iz Splita.

Dva rafala

Prema prvim informacijama, osveta je motiv ovog krvavog pohoda. Mladić koji se sumnjiči da je počinio zločin, prema tim informacijama, bio je zadnjih mjeseci žrtva zlostavljanja dilera zbog navodnog duga kojeg je prema njima imao njegov brat. Četvrtog na popisu za likvidaciju, Jeru M., također prema neslužbenim informacijama, je tražio kod njegove kuće, ali ovog nije bilo doma.

- Do travnja je bio na brodu na kojem je proveo 14 mjeseci. Inače je živio uredno, sportaš je, osvajao je puno medalja iz Taekwondoa. Kad se vratio s broda, trojica ubijenih dolazila su mu doma prijetiti zbog navodnih dugova njegovog srednjeg brata. U rujnu su mu čak prijetili i nožem, od tada je potpuno rastrojen pa je tako i u kafiću nakon zločina sjedio s bratom kao da se ništa nije dogodilo. Mirno se predao policiji, no kad mu je prišao oveći specijalac od straha su mu se oduzele noge - ispričali su svjedoci.

- U kafić je prvi stigao srednji brat koji je rekao "Jeste li čuli što se dogodilo, brat mi je ubio ove!". Nešto kasnije, u kafić su stigli i njihov otac kao i počinitelj... Nakon 45 minuta, u kafić je ušao specijalac, a otac je, dok mu je specijalac odvodio sina ubojicu, rekao "Drži se, sve će se doznat!".

- Pitala sam policajca što je bilo, jesu li ga uhvatili, kažu uhvatili smo ih 10, a sad je li koji od njih ubojica... - čulo se od stanarke splitskog kvarta Skalice u 19 sati, netom nakon što je naoružana interventna policija upala u kafić.

- Čula su se dva rafala, jedan duži od tri sekunde, ovaj drugi jednu. Odjeknulo je po čitavom gradu. Navodno je riječ o dilerskom obračunu - čuli se od svjedoka.

U epicentru zbivanja, nedugo nakon ubojstava, grupica zainteresiranih građana okupila se ispred samostana Svetog Frane nedaleko mjesta zločina. Ne može se proći na petstotinjak metara. Policija je izdala upozorenje da se ne izlazi na ulice, ali okolni stanari teško dolaze kućama. Novinari Slobodne Dalmacije sreli su gospođu Anku koja tvrdi da je policija zaustavila pred pragom:

- Krenula sam ući u svoj stan, a oni su mi rekli da moram pokazati osobnu. Nisam je ponijela... - svjedoči umirovljenica.

Među malobrojnim prolaznicima, na Prokurativama su sreli Antu, Matu i Josipa.

- Čuli smo pucnjeve, vidjeli smo leš... - sa zgražanjem u glasu govori Ante u ime sve trojice. Mate će na to da je prizor bio stravičan.

Crveni motor

- Crveni motor i kraj njega mrtvac, usrid bila dana. Prvo je hitna naišla onda jurnjava BMW-a, čula se masa krikova, došli su sad specijalci s maskama...

Je li vas bilo strah?

- Dašta je - odmah će Mate, a na to Ante kaže da njega nije strah, jer je na Prokurativama trenutno najsigurnije. Razgovarali su dok je policija na tri lokacije tragala za ubojicom, a treći ustrijeljeni još se borio za život u splitskoj bolnici.

- Puno je policije, bolje da smo ode, ne znan zašto su svi pobjegli - kaže Ante.

Priča se da je jedan od ubijenih prije nekoliko godina ubio dijete na motoru.

- Čuo sam da je ovaj ubio dilera koji mu je mlađem bratu prodavao drogu i da je to bilo iz revolta. Znan taj motor njegov, inače voza po Varošu na zadnje kolo - doznaje se od Stipe, tamošnjeg stanovnika:

- Jure je ubijeni, on i još dvojica tlačili su nekog momka đankija i onda je brat od tog momka doša i pokokao ih - kaže sugovornik.

Ubojica je, nakon što je ispalio hitce na Šperunu, navodno pješice prošao okolnim ulicama da bi došao do Radmilovićeve gdje je ubio još jednog. Na kraju dana Split je upisao tri tragične smrti, ugasla mlada života, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 15:24