StoryEditor
uhićen je

Splitski policijac uzeo novac iz dilerovog stana i dao ga njegovoj majci

Piše desk  /  07.03.2023., 08:01h

Nakon više od godinu i pol dana od uhićenja splitskog policijskog inspektora pod optužbom da je iz stana 51-godišnjeg dilera, kojeg poznaje i privatno i poslovno, uzeo oko 20 tisuća kuna te ih dao njegovoj majci, optužno vijeće splitskog Županijskog suda, na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, dobilo je "zeleno svjetlo" više instancije da napokon odluči o potvrđivanju optužnice Uskoka, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, nakon Uskokove istrage podignuta je optužnica protiv policajca zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a njegova je obrana tražila izdvajanje zapisnika o ispitivanju nekoliko policajaca i službene zabilješke o postupanju policijskih službenika.

Nakon što je diler 9. travnja 2021. uhićen s tri smotuljka speeda, policija je pretražila stan u kojem je živio kao podstanar te našla 78 grama marihuane, 635 komada ecstasyja i više od kilograma speeda.

Policajac je sam ušao u stan i uzeo novac

Dok je čekao odluku suca istrage o određivanju istražnog zatvora, diler je na hodniku svom odvjetniku rekao da je u stanu ostalo novca i da će mu to trebati. To su, pak, čuli policajci koji su ga čuvali te su odmah javili tu informaciju kolegama, koji su bili u toj prvoj pretrazi stana, kada su našli samo drogu.

Ovi su potom otišli do tog stana, a tamo im je vlasnica stana kazala da je već bio tu jedan njihov kolega koji ju je nazvao na mobitel i rekao joj da nisu do kraja završili pretragu i da on mora to završiti te ju je zamolio da mu otvori stan.

Tada je otkriveno da je policajac došao prije svojih kolega i uzeo novac skriven ispod navlake naslona kauča u dnevnoj sobi. Nikoga o tome nije obavijestio i ženi koja ga je pustila u stan nije dao potvrdu o oduzimanju predmeta, a poslije je utvrđeno da je novac odnio majci uhićenog dilera.

Viši sud je naveo da je glavni dokaz nezakonit

Optužno vijeće splitskog suda prvo je odbilo zahtjeve obrane, ali nakon žalbe obrane Visoki kazneni sud preinačio je rješenje i izdvojio sve kao nezakonite dokaze.

Tada je viši sud naveo da je glavni dokaz iz kojeg su proizašli svi drugi, a to je informacija o skrivenom novcu koja je dobivena slušanjem razgovora odvjetnika i uhićenika, nezakonit dokaz koji je pribavljen povredom Ustava, zakona i međunarodnim pravom zajamčenog prava obrane.

Ostali dokazi koji su iz toga proizišli su, po tadašnjem stavu Visokog kaznenog suda, "plodovi otrovne voćke" i isto su nezakoniti, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 03:30