StoryEditor

Splitski liječnici obratili se novinarima: Talijanska obitelj otrovana ugljičnim monoksidom?

Piše D  /  14.08.2019., 12:08h

Podsjetimo, riječ je o talijanskim turistima, među kojima je dvoje djece koja su kritično. Djevojčica ima 14, a dječak nepunih 5 godina. Na konferenciji je pohvaljen rad liječnika na Hvaru koji je prvi intervenirao i odlično obavio prvo zbrinjavanje i upućivanje pacijenata u Split.  

-  Djevojčica i dječak koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja i dalje su životno ugroženi. Imaju zatajenje više organa i dalje su na respiratoru. U njihovoj krvi nađena je povećana razina karboksihemoglobina, što može biti posljedica udisanja ugljičnog monoksida. Intenzivno liječenje se nastavlja. Djeca su cirkulacijski stabilnije danas nego što su bili jučer, izjavila je prim. doc. dr. sc.. Branka Polić.

Prve vrijednosti nisu bile životno ugoržavajuće

Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska u bolnicu. Bolesnici i djeca su u bolnicu došli s vrijednostima koje koje nisu ugrožavajuće za život. Međutim ne znamo kolike su te vrijednosti bile u trenutku inhalacije, dodala je. Nije mogla predvidjeti koliko će liječenje trajati. Naša jedinica je referentni centar ministarstva zdravstva za ovakve slučajeve, dobivaju optimalnu liječničku skrb, poručila je, a na pitanje zna li se uzrok smrti, odgovorila je kako se ona kao liječnica brine o djeci a da Državnom odvjetništvu treba dopustiti da obave svoj posao. 

-  Od troje odraslih koji su primljeni na odjel infektologije majka djece je imala najtežu kliničku sliku, ali nije bila životno ugrožena. Ona je danas bolje i uvjereni smo da će liječenje biti uspješno. Drugo dvoje osoba liječe se u dnevnoj bolnici i najvjerojatnije će na kućnu njegu biti pušteni danas, izjavio je infektolog Ante Srzić. 

Nalazi obdukcije još uvijek nisu stigli u DORH, rekla je glasnogovornica ŽDO-a Split Rene Laura, nakon press konferenije liječnika iz splitske bolnice. Očevid na brodu još uvijek traje, obavljaju ga vještaci iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:27