StoryEditor
kako uštedjeti?

Splićanka otkrila kako planira preživjeti zimu uz strahovite cijene: Pretvorimo se u noćne ptice. Teletina, janjetina, oborita riba - što je to?!

Piše desk  /  23.09.2022., 08:30h

Vladine mjere za pomoć građanima u krizi nisu naišle na odobravanje, posebice ne u Dalmaciji gdje se većina građana grije na struju. Potroši li se više od dvije i pol tisuće kilovatsati u šest mjeseci, a to, kažu energetski stručnjaci, čeka mnoga kućanstva, ove zime Dalmatinski će se grijati još skuplje.

- Ako bih peć punila svaku noć, prešla bih limit, znači skuplju struju plaćati, što je nemoguće od mirovine. Svi znamo kakve su mirovine i kako umirovljenici inače žive. Pretvorimo se u noćne ptice jer po noći peglamo, po noći peremo, rekla je za HRT Iva Tukić, umirovljenica iz Splita.

U njihovom prilogu obrazlažu činjenicu da će zbog novih Vladinih mjera od 1. listopada kućanstva koja u sljedećih šest mjeseci potroše više od dvije i pol tisuće kilovatsati razliku plaćati po pedeset posto višim cijenama, neka mjesečno i do 150 kuna više.

Na tu temu je za HRT komentirao Nenad Kurtović, savjetnik za energiju Udruge Splitski potrošač.

- Ja još vjerujem da ima vremena da se to sve skupa korigira jer odredba kaže da će se gledati šest mjeseci. Znači, u travnju se može ispraviti sve ako se pokazalo da ovo nije bilo kako treba, rekao je.

U HEP-u, međutim, ističu kako je, zbog intervencije Vlade, cijena električne energije i dalje manja od tržišne i da će u viši cjenovni razred ući samo veći potrošači.

"Koji na svom kućnom priključku imaju priključena snažnija trošila poput strojeva, sauna i drugih trošila koja se uobičajeno ne koriste u prosječnom kućanstvu", navodi HEP u priopćenju.

Kurtović smatra kako će financijski udar u Hrvatskoj doživjeti čak 370.000 kućanstava. A bit će i gore jer i Europska komisija članicama predlaže nove uštede, 10 posto ukupne potrošnje.

- Na način kako se predlaže, da to bude u satima vršnog opterećenja i da to bude deset posto sati na mjesec, to znači tri, četiri sata u danu, kad je najveća potrošnja električne energije, mi ćemo morati smanjiti našu potrošnju, ističe Kurtović.

Poskupljenje će posebno teško pasti umirovljenicima s ionako malim mirovinama. Gospođa Iva je za HRT priznala kako je kupila štedne žarulje, bojler rijetko uključuje, kolače još rjeđe peče. I nema, kaže, više od čega uštedjeti.

- Umirovljenici, gdje spadam i ja, svega smo se odrekli. Od mesa ne jedemo teletinu. Janjetina, pojma više nemamo što je to, oboritu ribu neću ni spominjati, kaže.

Ono što Dalmaciju može spasiti je zasad je malo korištena - solarna energija. Za potpuno napajanje jednog kućanstva potrebno je u panele uložiti najmanje 50.000 kuna.

- Ukidanjem PDV-a koje je sada Vlada najavila za dio tih fotonaponskih elektrana, kao i na financiranje od strane određenih fondova, može se očekivati povrat investicije u tri, četiri godine maksimalno, rekao je Ivica Buljubašić, projektant fotonaponskih sustava.

Dva su problema u tradicionalno sumnjičavoj Dalmaciji - novca za takvo što nema, a da ga i ima, nikomu se ne da čekati, komentiraju s HRT-a.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 11:16