Article_Top_970x250

Špirić: Zapošljavanje u tehničkom mandatu je dokaz da se ne želi nova vlast

prije imenovanja tegeltije

Špirić: Zapošljavanje u tehničkom mandatu je dokaz da se ne želi nova vlast

pro 02, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da je malo iskrenih i ozbiljnih u namjeri da formiraju novu izvršnu vlast što potvrđuje i raspisivanje natječaja za zapošljavanje najmanje 100 ljudi u zatvoru u Vojkovićima.

"Saga o zatvoru u Vojkovićima traje godinama i Vijeće ministara u tehničkom mandatu prvo imenuje vršitelja dužnosti upravnika i odmah usvoji Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta pa onda Ministarstvo pravde hitno prione na zapošljavanja u toj ustanovi prije nego se završi tehnički mandat", naglasio je Špirić.

On je izjavio Srni da se natječaji otvaraju na 15 dana i hitno će se okončavati procedura izbora čime potvrđuju da je velika žurba da novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegltiju dočeka prazna ljuštura jer nije ni izvodljivo da on i ministri budu imenovani i potvrđeni u tako kratkom roku.

"Ako se radi s iskrenim partnerima koji istrajavaju na dogovoru Predsjedništva BiH onda će se zaustaviti sva imenovanja koja su u nadležnosti Vijeća ministara", istaknuo je Špirić koji tvrdi da je sve ovo "namirivanje zaostalih računa političkih partnera na rastanku".

On je dodao da je jedan od dokaz da iskrenosti manjka u cijelom procesu formiranja vlasti i zakazivanje sutrašnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu na kojoj su, između ostalog, planirana imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i usvajanje mjera u vezi s migrantskom krizom.

"Čak i ako bude održana telefonska sjednica to je već ozbiljno kršenje zakonskih i poslovničkih procedura jer ovaj odlazeći saziv Vijeća ministara samo još veže telefonska žica i SMS poruke", rekao je Špirić.

On je ponovo pozvao političke aktere da podrže dogovor i kompromis postignut u Predsjedništvu BiH te da okončaju proces imenovanja predsjedavajućeg i novog saziva Vijeća ministara jer je to jedini put ka reformama i ekonomskom napretku, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba