StoryEditor

Špirić: Vizija unitarne BiH predstavlja negaciju Daytona

Piše D  /  15.12.2020., 09:12h

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić obratio se sudionicima konferencije pod nazivom “Naslijeđe mira -  25 godina Dejtonsko – pariškog mirovnog sporazuma”, koja je danas, u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstva inozemnih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, održana u Zagrebu.

U svom obraćanju Špirić podsjetio je na činjenicu da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat, donio trajni mir, te uredio BiH kao državu tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Naglasio je da je Republika Srpska Daytonskim sporazumom dobila međunarodnu verifikaciju, te upozorio na činjenicu da su, u postdaytonskom periodu, uslijedile izmjene Daytona koje su bile na štetu Srpske i dovele do oduzimanja njenih nadležnosti i urušavanja institucionalnog kapaciteta, prenosi Fena.

Prema riječima Špirića, veliku ulogu u izmjenama Daytona odigrali su visoki predstavnici, koji su postali zakonodavci, nametnuvši 101 zakon na nivou BiH, čak 105 amandmana na ustave Republike Srpske i Federacije BiH, kao i stotine odluka, u čemu je prednjačio Paddy Ashdown, koji je, u jednom danu, smijenio 59 dužnosnika iz Republike Srpske.

U svom obraćanju Špirić ocijenio je da je uloga visokih predstavnika u preuzimanju zakonodavne uloge od institucija BiH imala negativne posljedice jer je proizvela preveliku dozu političkog parazitizma. Očekivalo se, rekao je Špirić, da neko izvana ponudi rješenje (očekivanje Daytona 2), tako da bazične mogućnosti Daytonskog sporazuma nisu do kraja iskorištene.

Upozoravajući da ni 25 godina poslije Daytona u BiH nisu moguća revolucionarna, nego evolutivna rješenja, Špirić je rekao da neustavni i dugogodišnji proces prijenosa nadležnosti ima za cilj oduzimanje konstitutivnosti zagarantirane Daytonom, zbog čega nailazi na snažan politički otpor Srba i Hrvata, koji u tom procesu vide težnju za dominacijom i majorizacijom.

Iznoseći ocjenu da vizija unitarne Bosne i Hercegovine, koju proklamiraju neki unutarnji i međunarodni čimbenici, predstavlja de facto negaciju Daytona,  Špirić rekao je da smatra da je u trenutnim okolnostima Daytonski sporazum jedini mogući okvir za napredak BiH.

Na kraju,  Špirić je izrazio uvjerenje da će svi prijatelji BiH podržati novu fazu implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma koja podržava unutarnji dijalog, promociju domaće odgovornosti, uključujući pomirenje i dobrosusjedske odnose. Uvjeren je da bi status zemlje kandidata donio prijeko potrebni optimizam i u fokus stavio proces europskih integracija, ekonomski razvoj koji bi za rezultat imao bolji socio-ekonomski status stanovništva, osigurao nova radna mjesta i zadržao mlade na prostoru BiH.

U okviru istog panela, posvećenog euroatlantskim integracijama BiH, sudionicima konferencije obratili su se i zamjenik predsjedavatelja Doma naroda PSBiH Dragan Čović, komesar Europske unije za politiku susjedstva i proširenja Oliver Varhelyi, ministar inozemnih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i specijalni predstavnik Europske unije za zemlje Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:57