Article_Top_970x250

Špirić: Uvođenje ministarstva zdravlja BiH ne bi riješilo problem

Dopredsjedatelj Doma naroda

Špirić: Uvođenje ministarstva zdravlja BiH ne bi riješilo problem

ožu 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) smatra da se iz rasprave na sjednici Doma o dopunama Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima moglo zaključiti da nema ni jedan razlog, ni jedan zakonski problem da proces cijepljenja u BiH, imunizacije stanovništva ne teče uredno.

Mišljenja je da je zahtjev za izmjene ta dva zakona trebao poslužiti da pokrije nerad institucija, prenosi Fena.

Kaže da je jasniju sliku na zahtjev za izmjenu ta dva zakona dao izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) koji je predložio izmjene Zakona o Vijeću ministara i uvođenje državnog ministarstva zdravlja što, smatra, ne bi riješilo problem cijepljenja u BiH.

- Ako je to stvarni razlog korekcije dva zakona, zapravo se nanosi ogromna šteta građanima BiH. Član 10 Zakona o javnim nabavkama daje solidan prostor da se direktnim kontaktima nabavljaju cjepiva protiv Covida-19 i da se pristupi procesu imunizacije u skladu sa zakonima u BiH - kazao je Špirić.

Napomenuo je da je ostalo još da izaslanici o predloženim zakonima glasaju u drugom krugu na nekoj od narednih sjednica, ali smatra da političko raspoloženje neće biti promijenjeno.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji su nakon izaslaničke rasprave upućeni Kolegiju Doma na usuglašavanje jer nisu dobili potrebnu podršku izaslanika iz Republike Srpske, a trebali su olakšati nabavku cjepiva protiv koronavirusa.

Dnevnik.ba