StoryEditor

Špirić: Učiniti sve da dođe do reforme Izbornog zakona BiH

Piše D  /  15.04.2021., 03:04h

Kako je potvrdio, dogovoreno je da budu tri predstavnika Doma naroda, tri predstavnika Vijeća ministara BiH i da svaki klub u Zastupničkom domu imenuje po jednog predstavnika, kako bi u Interresornoj radnoj grupi bila zastupljena i oporba.

Smatra da je to kvalitetan pomak koji su danas napravili, da proces bude javan, transparentan, otvoren i da učine sve da dođe do reforme Izbornog zakona.

Na pitanje hoće li u Interresornoj radnoj grupi biti i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva, podsjetio je da je prethodna odluka Zajedničkog kolegija u zaključku stvorila mogućnost da se akademska zajednica i ostali, ako se ukaže potreba, uključe.

- Međutim, u ovoj odluci nema decidno nabrojanog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ni predstavnika akademske zajednice, ni vladinih organizacija, ali u procesu će se vidjeti kada ima potrebe da se netko uključi - naveo je Špirić.

Dodao je da prvo domovi PSBIH trebaju potvrditi ovaj zaključak, popuniti Interresornu radnu grupu iz svog sastava, Vijeće ministara BiH iz svog, da potom radna grupa definira pravila ponašanja i počinje s radom, a realno je očekivati da u prvom kvartalu narednog mjeseca radna grupa bude operativna.

Špirić je ocijenio da je dobro da je ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman posjetio Bosnu i Hercegovinu, dodajući da je Hrvatska kao susjedna zemlja važna za BiH, pogotovo što je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera.

Naveo je da je tijekom sastanka članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s hrvatskim ministrom otvoreno razgovarano o zastojima u suradnji, o neuralgičnim točkama i na koji način to prevazići.

Iskazana je spremnost da oba doma PSBiH rade na tome da ono što se tiče zakonodavne vlasti bude na liniji uspostavljanja što snažnije i produktivnije suradnje.

Špirić kaže da su spominjali i "nepostojeći papiri", dodajući da za Bosnu i Hercegovinu ni jedan papir izvana ne može biti od koristi, jer je  mnogo "nepostojećih papira" o BiH kružilo oko nje i samo je proizvodilo histeriju unutar BiH.

- Dok BiH unutar sebe ne dođe do zajedničke vizije njene budućnosti, jedinstvenog dogovora, bojim se da će pomoć prijatelja izvana biti neproduktivna - zaključio je Špirić.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:21