StoryEditor

Špirić: U BiH sve stalo, samo se migranti kreću

Piše D  /  13.10.2019., 11:10h

- Što bude više migranata i azilantskih centara u BiH, to će se u ovoj zemlji bezvlašća pokazati da je BiH sve manje - istaknuo je Špirić.

Ocijenio je da najava da će u BiH biti vraćeni borci Islamske države iz BiH, bez informacija o tome koliko imaju žena i djece i što dovode sa sobom, govori u kojem pravcu se kreće BiH.

- Simptomatično je i da postoji procjena da će nakon zračnih napada Turske na Siriju ratnici Islamske države utočište potražiti na Balkanu. Postavlja se pitanje hoće li oni koji se vraćaju u BiH predstavljati bazu za novopridošle ratnike Islamske države iz Sirije. To bi bio snažan udarac za sigurnost BiH i njene građane - upozorio je Špirić.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava činjenica da građani više nikome ne vjeruju i da počinje proces njihovog samoorganiziranja u suprotstavljanju ilegalnim migracijama.

- Vijeće ministara koje se bori da ostane u tehničkom mandatu nema ni jasnu strategiju niti politiku humanog ponašanja prema tim ljudima koji svoju budućnost pokušavaju pronaći u Europi, a ostaju u BiH. BiH sve više prijeti opasnost od bezvlašća koje postoji i izrastanje u veliki migracjski centar s namjerom da što više migranata ostane ovdje. To će, definitivno, nanijeti veliku štetu sigurnosti svih građana BiH - rekao je Špirić.

Dodao je da zbog toga upozorava institucije vlasti da rade svoj posao ili kažu da nisu u stanju nositi se s izazovima.

- U zemlji u kojoj nije konstituirana vlast na svim razinama sve je stalo, samo se migranti kreću - zaključio je Špirić.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:22