StoryEditor

Špirić: U BiH na sceni imamo puzajući koncept šerijatske države

Piše D  /  09.09.2019., 08:09h

Nikola Špirić, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je kazao da se ne osjeća odgovornim što nije formirana vlast već 11 mjeseci od izbora.

Gostujući u Danu uživo, Špirić je kazao da su se zakomplicirali odnosi nakon prethodnih izbora.

"Ja osobno ne osjećam nikakvu odgovornost, sve sam činio što je bilo do mene. Ta odgovornost ne može se adresirati SNSD-u, jer mi smo željeli da se vlast formira odmah nakon Nove godine. Ušli smo u koncept formiranja vlasti bez uvjetovanja, nažalost ta uvjetovanja su dolazila s druge adrese, od partnera iz Federacije - SDA i njegovih koalicijskih partnera. Dugo se čekalo na konsolidaciju partnera iz Federacije, da bi na kraju oni uspjeh BiH smatrali poraz RS-a i Milorada Dodika", istaknuo je.

Špirić tvrdi da što se tiče SNSD-a, vlast na državnom nivou se može formirati već sutra.

"Ali nažalost partneri to ne žele, postoje dodatna uvjetovanja koja su nas i nakon 11 mjeseci poslije izbora udaljili jedne od drugih, što naravno nije dobro", kazao je.

Prema njegovim riječima, stvara se privid o partnerstvu.

"Da smo partneri imali bi konstituiranu vlast. SDA javno govori da smo partneri, a tajno podržava one koji su izgubili izbore prije 11 mjeseci. Ovdje je jedan veliki problem što se pokušava delegitimizirati biračka volja građana RS-a. Vi znate da po izbornom zakonu da BiH nije izborna jedinica, nego su entiteti izborne jedinice i za Parlament BiH i za Predsjedništvo BiH", naveo je.

Špirić smatra da se u BiH razvija koncept šerijatske države.

"Bojim se da je ovdje na sceni nešto drugo, optužujući SNSD i RS, što se lagano razvija, odnosno imamo puzajući koncept šerijatske države, koja nastoji da uništi sve demokratske tekovine od Dejtona do danas. Te demokratske tekovine podrazumijevaju institucije koje su razvijane na bazi demokratskih standarda. Hoće li se situacija dalje zaoštravati, ne mogu prognozirati, ali mnogi analitičari upozoravaju da se taj koncept razvija. Što će se dešavati ostaje da vidimo", istakao je.

Upitan da pojasni taj koncept šerijatske države, Špirić je kazao:

"Mi smo došli u situaciju 25 godina nakon Dejtona da imamo ljude koji vrše zakonodavnu i izvršnu vlast. Da su predstavnici zakonodavne i izvršne, i da lagano taj koncept ne ide jedan čovjek - jedan glas, nego jedan čovjek da bude maltene u svim institucijama. I to naprosto nije koncept koji BiH može da izdrži, bez obzira koliko se na tome inzistiralo".

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:29