StoryEditor

Špirić: Trebamo se okrenuti formiranju nove vlasti

Piše D  /  28.11.2019., 10:11h

Špirić je, istovremeno, pozvao članove Vijeća ministara u tehničkom mandatu da zaborave staru koaliciju i "kadrovsku željoteku".

Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, rekao je za Srnu da ne treba kvariti atmosferu kompromisa i započeti proces imenovanja novog Vijeća ministara tako što će odlazeći ministri donositi odluke koje bi trebalo da donese nova vlast.

"Tragično je kako se ponašaju odlazeći ministri iz Republike Srpske u svojim nastojanjima da ocrne dogovor koji je postignut među strankama koje će formirati vlast na novu BiH. Svi bi trebalo da budu svjesni da ulazimo u godinu punu izazova i da je ključno da se formira nova vlast, a ne da se uhljebi kadar ovih što odlaze", naglasio je Špirić.

On je istakao da novo Vijeće ministara na čelu sa Zoranom Tegeltijom treba trasirati svoj put, a ne da im oni koji nisu završili svoj posao ostavljaju zadatke na sjednicama zakazanim uoči imenovanja novog saziva.

"Sjednice Vijeća ministara održane u tehničkom mandatu bile su na ivici zakona, a naredna zakazana za utorak je apsurd koji odslikava stanje u BiH. Na sceni je odsustvo svake realnosti i političke zrelosti ljudi koji o migrantskoj krizi raspravljaju nekoliko dana pred odlazak i nude mjere koje nisu ponudili četiri godine tijekom svog mandata", rekao je Špirić.

On je poručio da se treba okrenuti reformama i otkočiti procese koji su zaustavili europski put BiH, ali i narušili unutrašnje odnose i povjerenje među narodima koje treba postupno vraćati.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:40