StoryEditor
blokadama "brane Bosnu"

Špirić: Političko Sarajevo blokira institucije države BiH, rješenje nam neće doći iz drugih država

Piše DESK  /  26.04.2022., 14:25h
Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) optužio je političko Sarajevo za blokadu državnih institucija.

Nedugo prije njega to je poručio i predsjedatelj Doma naroda i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. Ovaj stav su istaknuli nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona kojim se provode sve presude koje opterećuju Izborni zakon BiH, čemu se protivi bošnjačka politika koja želi zadržati dominaciju nad Hrvatima, Srbima i nacionalnim manjinama u FBiH. 

Sjednica je otkazana, jer je nedolaskom izaslanika SDA Bakir Izetbegovića, Asima Sarajlića i Amira Fazlića srušen kvorum.

"Malo je tko očekivao da će SDA na ovakav način 'braniti' Bosnu i Hercegovinu, blokadom institucija. Očekivao sam da ćemo razgovarati o onome što je godinama prioritet - Izbornom zakonu. Sjednice nije bilo i za sutra je ponovo zakazana. Za očekivati je da ćemo sutra imati kvorum", naglasio je Špirić.

Smatra kako rješenje za, kako je naveo, budućnost Bosne i Hercegovine treba tražiti u samoj Bosni i Hercegovini te da nije dobro rješenja tražiti u drugim državama. Ne misli da političari iz Republike Srpske blokiraju državne institucije.

"Godinu dana mi iz RS-a, na zahtjev entitetskih institucija, smo inicirali brojne teme o kojima smo željeli razgovarati, a koje su u interesu svih nas. Sa bošnjačke strane nije bilo odgovora, niti se željelo razgovarati", ocijenio je.

Prema njegovim riječima, najgore za budućnost Bosne i Hercegovine je što se ovo može iščitati kao: "Bosna i Hercegovina to smo mi, svi ostali koji ne misle kao mi - doviđenja".

"Nažalost to je najteži odgovor 30 godina nakon Daytona. Vjerujem da će razmisliti", dodaje.

SNSD i druge političke stranke iz RS-a ne sudjeluju u redovnom radu zajedničkih institucija od odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina. 

"Institucije nisu blokirane, već nije bilo spremnosti političkog Sarajeva na razgovor. To se iz dana u dan pokazuje da je kontraprdouktivno. Nema međunarodne agresije kojom će se propisati kakva će budućnost Bosne i Hercegovine biti. To nam govore i međunarodni prijatelji. Učtivo nas saslušaju i kažu nam: 'Izvolite u institucije i donosite rješenje koje vam odgovara'", istakao je Špirić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:27