StoryEditor

Špirić: Nije bilo elemenata za usvajanje zakona o VSTV-u

Piše D  /  25.06.2020., 05:06h

- Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata), komentirajući činjenicu da na sjednici tog Doma danas nije prihvaćen Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH, rekao je novinarima da su se izaslanici izjašnjavali o stavu nadležne Ustavno-pravne komisije Doma koja prethodno, na njenoj sjednici, nije podržala ovaj zakon.

Stav Komisije je podržan, pa samim tim zakon ne ide u daljnju proceduru, odnosno nije usvojen, kazao je.

- Ne sporim namjeru izaslanika da predlažu nova zakonska rješenja. Znate da je reforma pravosudnog sustava strateška reforma BiH i da su bile teške političke debate kad je činjen prvi korak u toj reformi, kao i da je taj prvi korak napravljen.

Naravno da postoji nezadovoljstvo situacijom u pravosudnom sustavu. Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo su stanovišta: reforma da, ali reforma pravosuđa; separatno rješavanje bilo kojeg problema neće riješiti izazove u pravosudnom sustavu. I sve dok traje dijalog Europske komisije i Bosne i Hercegovine, tzv. strukturirani dijalog, da treba otvoriti političku debatu o svim otvorenim pitanjima te doći do validnog zakonskog rješenja - Špirićeve su riječi, prenosi Fena.

Ovaj izaslanik iz Republike Srpske je također naveo da je danas pozvao sve izaslanike Doma naroda da ne ignoriraju stavove ostalih nivoa vlasti koji imaju svoju ulogu u pravosudnom sustavu.

Ti nivoi su Republika Srpska, Federacija BiH i Distrikt Brčko, kazao je Špirić, zaključujući da nije bilo elemenata da danas bude usvojen zakon o prestanku mandata VSTV-a.   

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:00