Article_Top_970x250

Špirić: Izetbegovićeva građanska BiH - snažan iskorak ka islamskoj BiH

reakcija

Špirić: Izetbegovićeva građanska BiH - snažan iskorak ka islamskoj BiH

ožu 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti - istakao je Špirić.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je Srni da u BiH mora biti postignut dogovor o njenom funkcioniranju, te istakao da građansku BiH po viđenju lidera SDA Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH.

Špirić je naglasio da su izjave Bakira Izetbegovića o unitarnom uređenju i funkcioniranju BiH krajnje neodgovorne.

- Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti - istakao je Špirić.

On je naglasio da bi bilo bolje da se Izetbegović koncentrira na ustavna rješenja BiH i da ponudi kompromisan dogovor o načinu boljeg funkcioniranja, ako ništa drugo, makar radi spašavanja života građana.

- Ostaje da vidimo što znači funkcionalna BiH po viđenju međunarodnih staratelja i ima li razlike. Zato je moje upozorenje da moramo prije pronaći odgovor o nama unutar BiH nego što globalni igrači postignu dogovor nad nama. U suprotnom sve je šuplja priča - upozorio je Špirić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi "Unutrarnje i vanjske silnice u restituciji građanskog uređenja BiH", rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvaćanja dejtonskog uređenja i koja funkcionira na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

- Unitarno organizirana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih grupa u BiH - mišljenja je Izetbegović.

Dnevnik.ba