StoryEditor

Špirić: Bošnjaci žele neustavni koncept jedan čovjek - jedan glas

Piše D  /  26.06.2019., 10:06h

"Interes Bošnjaka je popis stanovništva s rezultatom 50 posto plus jedan i da postoji jedan glavni konstitutivni narod, a Hrvati i Srbi bi trebali biti konstruktivni i slušati taj glavni narod. Taj koncept uz otpor dva konstitutivna naroda neće napraviti ništa. Tom konceptu se protive i Srbi i Hrvati i to je gubljenje vremena", naglasio je Špirić.

On je podsjetio da nije završeno konstituiRanje oba doma Parlamentarne skupštine i da to za građane ne znači ništa dobro.

Špirić je kazao da je uvjet za rad Parlamentarne skupštine da prvo bude formiran novi saziv Vijeća ministara, čime bi bila ispoštovana volja građana izražena na izborima.

"Prekršen je Zakon o Vijeću ministara jer je propisano da Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana od konstituiranja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine treba predložiti kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara. To nije učinjeno osmi mjesec. Mi još ne znamo tko čini parlamentarnu većinu kako bismo zaokružili konstituiranje oba doma Parlamentarne skupštine", rekao je Špirić za RTRS.

Prema njegovim riječima, odluka SNSD-a je da u takvim uvjetima u Parlamentarnoj skupštini ne daje legitimitet odlukama koje su nezakonite, neustavne i protivne poslovniku.

"Problem je što BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma ne gleda u budućnost i ne traži rješenje nego vječito traži krivce. I sada nitko ne traži rješenje nego krivce. Republika Srpska je jedina strana u BiH koja bezuvjetno traži formiranje vlasti, ali uvjeti dolaze iz Federacije BiH. Mi samo tražimo da bude primjenjena izborna volja građana, što je sasvim logično. Upornim spinom iz Sarajeva i postavljanjem iracionalnih zahtjeva se došlo u situaciju kao da Republika Srpska nešto odbija i nalazimo se u ovoj situaciji",naglasio je Špirić.

Govoreći o zahtjevima za približavanje NATO-u kao uvjetu za formiranje vlasti, Špirić je istaknuo da su prije deset godina potpisani dokumenti kad je riječ o Akcijskom planu za članstvo, a da je u međuvremenu Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o vojnoj neutralnosti.

"Vojna neutralnost ne isključuje suradnju, ali ona znači ne članstvu. Mi nismo još ni blizu odluke o članstvu i to je zamka koju je postavila bošnjačka strana kako ne bi došlo do formiranja Vijeća ministara i kako bismo stajali u mjestu. Ne mogu razumjeti te iracionalne razloge i politički autizam koji dolazi iz Sarajeva", kaže Špirić.

Ocijenio je da je dugogodišnja boljka BiH to što ne postoji dijalog o otvorenim pitanjima.

"Nije problem da bude konstituirana vlast i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, ali plašim se da netko čeka rješenje izvana. Najporaznije za građane je da se ovdje ne štite interesi BiH nego vanski interesi i oni postaju dominantni u BiH. BiH je uvijek kusur za velike interese", rekao je Špirić.

On je dodao da trenutačna situacija pokazuje da BiH može funkcionirati bez vlasti i da se postavlja pitanje je li ona država i u kojoj formi.

"BiH je institucionalno ispražnjena država. Blokirane su institucije na razini BiH i svaka kriza traži institucionalni odgovor i zato treba jačati institucije. Svi procesi su izvučeni iz institucija, a tome je pomogla međunarodna zajednica koja je sve razgovore vodila izvan institucija. Stranci upravljaju BiH, ona je protektorat, na njoj se 20 godina kupuje vrijeme za projekte izvan BiH, ona je međunarodna osmatračnica", upozorio je Špirić.

On je kazao da je na posljednjem zasjedanju Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH "pokušano da se podmetanjem pokaže da se poštuje poslovnik".

"Stranke su instruirale svoje državne službenike da krše zakone unutar parlamenta. To govori u kakvoj se tragičnoj situaciji nalazi BiH. Republika Srpska je za Sarajevo moranje. Kad je brak moranje, on se raspada i zato molim da se promijeni kut gledanja jer u protivnom neće biti napretka. Onaj tko hoće sačuvati državu, on će je zagrliti, svaki njen pedalj", kaže Špirić.

Kazao je da je moguće da bošnjačka strana ne želi SNSD u državnim institucijama i da bi bilo pošteno da to priopći.

"Ako nas mogu izbjeći, neka to urade, a stanje čekanja je najgora varijanta za BiH i ona ne koristi ni Bošnjacima, ni Srbima, ni Hrvatima. Ponovno žele obezvrijediti izbornu volju građana Srpske. Ona je dezavuirana i u prošlom mandatu kada je na izborima pobijedio SNSD, a stranke iz Saveza za promjene su činile vlast. Očekujem da će proraditi savjest jer je izborna jedinica Republika Srpska", rekao je Špirić.

Govoreći o funkcionisanju institucija BiH, Špirić je rekao da, ukoliko odluka o privremenom financiranju ne bude produljena najkasnije tijekom srpnja, više od 22.000 zaposlenih u institucijama neće dobiti plaću.

"Ovaj saziv Vijeća ministara je samo od listopadskih izbora do svibnja ove godine zaposlio 584 nova radnika koji primaju plaće iz proračuna. To nije put kojim treba ići ova zemlja. Ne znam koji još broj čeka na imenovanje. Aktuelno Vijeće ministara se bavi samo zapošljavanjem", rekao je Špirić.

Komentirajući informacije da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH "selektivno prisluškuje medije", Špirić je kazao da bi to u demokratski razvijenoj zemlji bilo zvono za uzbunu.

"Ne sumnjam da (Milorad) Dodik ima validne dokumente. Što bi se dogodilo u bilo kojoj drugoj zemlji da predsjednik izađe i pokaže takve dokumente. Sređivala bi se situacija najmanje pola godine. Kao što sam govorio,  u svakoj zemlji u kojoj obavještajni sektor nema jak parlamentarni nadzor, logično je da će izaći izvan svojih okvira. Mi dvije godine nemamo nadzora nad tim sektorom", rekao je Špirić.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:35