Article_Top_970x250

Specijalni predstavnik UN-a u Žepču: Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad

središnja bosna

Specijalni predstavnik UN-a u Žepču: Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad

lis 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Specijalni savjetnik Ujedinjenih naroda Adama Dieng i voditeljica Misije OESS-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, boravili su u dvodnevnom posjetu Fojnici, Jajcu i Žepču odakle su zajedno pozvali na obvezu jače podrške naporima građana BiH koji vlastitim primjerom demonstriraju vodstvo, želeći na taj način skrenuti pažnju na ljude i mjesta koji služe kao primjer pozitivnog dijaloga i angažmana.

Specijalni savjetnik Ujedinjenih naroda Adama Dieng i voditeljica Misije OESS-a u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec, boravili su u dvodnevnom posjetu Fojnici, Jajcu i Žepču odakle su zajedno pozvali na obvezu jače podrške naporima građana BiH koji vlastitim primjerom demonstriraju vodstvo, želeći na taj način skrenuti pažnju na ljude i mjesta koji služe kao primjer pozitivnog dijaloga i angažmana.

Mladi ljudi ne odlaze iz zemlje samo zbog socio-ekonomskih mogućnosti, već i zbog toksičnog političkog okruženja i nestabilnosti koju ono nosi sa sobom. Predstavnici civilnog sektora su argumentirali da građani gube nadu jer ne vide institucionalne mehanizme ili šampione koji bi im mogli pomoći da izađu u javnost i učinkovito se suprotstave govoru mržnje i politikama podjela. Usprkos navedenom, obvezali su se nastaviti raditi zajedno, sa svim partnerima, te sa hrabrošću i uvjerenjem, priopćili su iz UN-a u BiH, prenosi Fena.

"Moramo prenijeti odgovore na ove probleme u samu srž našeg rada. Svaki pojedinac je neophodan za izgradnju budućnosti ove zemlje", istaknuo je Dieng.

U priopćenju se navodi kako u Fojnici, lideri poput Fra Mirka Majdandžića u franjevačkom samostanu i načelnika Sabahudina Klisure, nastavljaju njegovati višestoljetnu povijest uzajamnog poštovanja i konstruktivnog dijaloga između zajednica te kako njihov primjer može poslužiti drugima za okretanje nove stranice, kako bi se zajednički krenulo prema miroljubivoj budućnosti za sve susjede.

Inspirativan razgovor se odvio s učenicima srednje stručne škole u Jajcu, čije su se kolege izborile protiv institucionalne segregacije, a mlađe generacije su istaknule da je "taj događaj bio jedna od najboljih stvari koje su se desile u našoj zajednici u proteklih nekoliko godina".

Dieng je potaknuo učenike da nastave vođeni tom idejom, ukoliko ne žele biti razdvojeni od svojih prijatelja samo zbog toga što su drugačije narodnosti.

"Vrlo je inspirativno vidjeti napore općinskih vlasti i civilnog društva u promoviranju povratka, pomirenja i među-etničke suradnje i komunikacije. Posebno je ohrabrujuće vidjeti da pokušaji da se ustanovi zajedničko sjećanje na strahote prošlosti mogu biti uspješni. Vjerujem da takve inicijative mogu biti snažan poticaj za pomirenje unutar zajednica. Iskreno se nadam da će se politička situacija izvan ovih općina depolarizirati, kao i da će politički prostor u ovoj državi postati pogodniji za konstruktivnu suradnju", istaknula je veleposlanica Kavalec.

U Žepču su Dieng, Kavalec, načelnik Žepča Mato Zovko, predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Jusufovic i Udruga civilnih žrtava rata Žepča, zajednički odali počast svim civilnim žrtvama rata, pored memorijala koji im je zajednički podignut.

"Radeći zajedno, bosanski Hrvati i Bošnjaci su uspjeli ujediniti grad koji je nasilno podijeljen na dva dijela tokom konflikta; uspješno provodeći povratak i reintegraciju članova sve tri konstitutivne zajednice i ujedinjujući njihove škole. Pozitivan primjer je Srednja glazbena škola 'Katarina Kosača Kotromanić', koju je izaslanstvo tom prilikom posjetilo", stoji u priopćenju.

"Bilo mi je zadovoljstvo čuti da orkestar Glazbene škole i hor imaju redovne zajedničke nastupe u drugim školama i na glazbenim natjecanjima širom zemlje, kao i društvenim i javnim događajima u Žepču. Škola predstavlja jedan od najboljih primjera uspjeha koji su polučili napori općinskih vlasti u integraciji sektora obrazovanja", dodala je veleposlanica Kavalec. 

Izaslanstvo je također razgovaralo s tri ratna zapovjednika iz Maglaja, koji su posvetili svoj život izgradnji povjerenja i dijaloga između svih zajednica.

"Radimo na unapređenju dijaloga kako bi naša djeca mogla živjeti ovdje u miru", istaknuli su Boro Jevtić, Rizo Salkić i Marko Zelić. Protagonisti dokumentarnog filma "Maglaj - rat i mir", su naglasili da ne žele da njihova djeca "napuste BiH zbog politike".  Izradu filma podržala je Misija OESS-a u BiH.

"U sumornom političkom ozračju, uspjeli smo vidjeti zaista inspirativne stvari. Dosta dobrog se događa na lokalnoj razini. Moramo pružiti svoju podršku i više ulagati u jačanje društvene kohezije. Moramo osigurati da se svi identiteti poštuju i da svi osjećaju da imaju svoj udio u ovom društvu, te u ovoj divnoj državi Bosni i Hercegovini", zaključio je Dieng, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

Tagovi: