StoryEditor
Manuel Sarrazin

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan snažno podržao Schmidta

Piše desk  /  01.11.2022., 14:34h

Prenosimo dio intervju Manuela Sarrazina, specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za Zapadni Balkan, kojeg je dao za Istragu.ba

“Visoki predstavnik Christian Schmidt svoje često teške odluke donosi samostalno”, kazao je u intervjuu za Istraga.ba specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

Povod za intervju bio je predstojeći Summit Berlinski proces, na kojem bi trebali biti potpisani sporazumi koji bi građanima BiH omogućili da uskoro u sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo, putuju samo s osobnim iskaznicama. Diplome stečene u bilo kojoj od ovih država bit će međusobno priznate. Sve bi trebalo biti potpisano pod pokroviteljstvom njemačke Vlade.

Prenosimo dio intervjua.

Podržava li Vlada Njemačke odluku Christiana Schmidta da odmah nakon izbora nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH?

Visoki predstavnik Christian Schmidt svoje često teške odluke donosi nezavisno i u skladu sa svojim mandatom. On ima našu stalnu podršku za svoj važan rad.

Kako ocjenjujete sadržaj nametnutih izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona?

Što se tiče mjera poduzetih 2. listopada, najprije treba procijeniti njihov učinak. Kako je visoki predstavnik Schmidt objasnio, cilj ovih mjera je povećanje funkcionalnosti Federacije. Mjere, dakle, imaju za cilj okončati političku blokadu u entitetu i učiniti reforme vjerojatnijim. Podržavamo visokog predstavnika Schmidta u ostvarenju tog cilja.

Je li Christian Schmidt svoju odluku o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koordinirao s Vladom Njemačke koja ga je kandidirala za Visokog predstavnika u BiH?

Visoki predstavnik Schmidt koordinira svoje odluke s međunarodnom zajednicom, kako to i diktira njegov mandat, a česte su konzultacije i s akterima u BiH i regiji.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:29