StoryEditor
usijana atmosfera

Specijalne jedinice kosovske policije skidaju tablice vozačima iz Srbije

Piše Desk  /  20.09.2021., 14:25h
Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalaze u neposrednoj blizini dva prijelaza na Sjeveru Kosova - Jarinju i Brnjaku, javlja KoSSev.

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila s oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice s oznakama iz centralne Srbije moraju uzeti probne oznake i platiti osiguranje, o čemu su vlasti u Prištini prethodno obavijestile i srbijansku policiju, prenosi N1.

Xhelal Sveçla, ministar unutarnjih poslova Kosova objavio je na Facebooku priopćenje u kom se navodi da akcije kosovskog MUP-a imaju za cilj provođenje sporazuma o slobodnom kretanju – posebno registarskih oznaka vozila.

“Ovom prilikom MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. rujna 2014. godine, donio rješenje kojim se uređuje i obavezuje osiguravanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila s registarskim tablicama Srbije koja ulaze na teritorij Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima”, stoji u priopćenju.

Dodaje se i da od 15. rujna više ne mogu prometovati vozila s registarskim tablicama s oznakom “KS” (sjever Kosova), i da su jedine službene i važeće tablice one koje izdaju službenici Ministarstva unutarnjih poslova i koje imaju oznaku “RKS” (Republika Kosovo).

U priopćenju se ističe i da je situacija mirna i da je policija poduzela sve mjere kako se ne bi ometalo kretanje ljudi i robe.

Na Jarinju, mjestu gdje su jučer postavljeni kontejner,i a gdje su ranije u dva navrata paljeni pogranični punktovi, put je blokiran. Na putu se nalaze kamioni, okupljeni građani i specijalne jedinice Kosovske policije.

Među okupljenim građanima su i službenici Srpske liste – gradonačelnik Zoran Todić, i bivši načelnik okruga Slavko Simić, kao i pojedini odbornici. Potom su pristigli kosovski ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

“Ovo nije akcija, ovo je reakcija naroda koji je zabrinut za svoju budućnost, za svoju djecu, za svoje obitelji”, obratio se Rakić medijima.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, zakazao je za sutra u 10:00 sati hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj će glavna tema biti događanja na Kosovu i Metohiji, saznaju Večernje novosti.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:55