StoryEditor
rast proizvodnje

Specijalizirani američki časopis: Nova maslinarska zvijezda Mediterana je - Hercegovina

Piše desk  /  22.11.2022., 12:08h

Specijalizirani američki maslinarski časopis "Olive Oil Times" već je početkom godine pisao o Hercegovini kao novoj maslinarskoj zvijezdi na europskom Mediteranu, a sada donosi i novi tekst o rekordnoj berbi u Hercegovini, prenosi Slobodna Dalmacija. Ove sezone proizveli su 280.000 litri maslinova ulja, a dogodine to planiraju utrostručiti.

Izjavu im je dao i Mirko Škegro (72), uspješni hercegovački vinar i maslinar. On je dosad zasadio 600 maslina, od kojih je pedesetak u punom rodu. Imao je 250 litara ekstra djevičanskog maslinova ulja.

- Masline sam brao kad je na stablima jedna trećina ploda bila zelene boje, druga trećina prošarana, a treća crne boje - kazao je za Olive Oil Times.

Njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje "Krš" već je osvojilo nagradu u New Yorku na NYIOOC-u, najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja u svijetu.

- U New Yorku su moja ulja nagrađivana pet puta zaredom, a nadam se kako će i šesti put - kaže Mirko.

Plantaže obitelji Škegro nalaze se u zapadnoj Hercegovini u brdima iznad grada Ljubuškog, u mjestu Radišići, na 132 do 312 metara nadmorske visine i samo 28,6 milja od obale Jadranskog mora. Tu je bioraznolikost, mnoštvo endemskih vrsta. Miješaju se mediteranska i kontinentalna klima, dani su vrući, a noći hladne, što odgovara i lozi i maslinama.

- Imamo vodu, brda, obilje sunca i strujanje vjetrova, što maslina voli - kazao je Dragan Mikulić, vlasnik najvećeg maslinika i uljare u Hercegovini.

Mikulić je, kao i većina drugih maslinara u Hercegovini, više nego zadovoljan ovogodišnjim urodom.

- Upravo smo završili žetvu - rekao je Mikulić, dodavši da je ova berba bila "luda" i da je trebalo 100 ljudi da u tri uzastopna tjedna ubere više od 200 tona plodova.

Uzgajivači su od ovih plodova dobili oko 25 tona ekstra djevičanskog maslinova ulja. Uz ovogodišnji bogati urod, Mikulić je ustvrdio kako je Hercegovina idealna za maslinarstvo.

- Imamo vodu, obilje sunca i vjetrova koji pogoduju maslinama - rekao je.

Unatoč suši, urod je bio izniman. Masline su bile zdrave. Moljaca i maslinove muhe nije bilo, a urod je bio i do tri puta veći od prošlogodišnjeg, posebice u navodnjavanim maslinicima.

- Kad je sušna godina, grožđe i maslinovo ulje uvijek su kvalitetniji - rekao je Mikulić koji vjeruje da će sve ovogodišnje proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje prodati većinom u inozemstvu.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:42