StoryEditor

Španjolsku pogodio toplinski val usred siječnja, u Valenciji bilo skoro 30 stupnjeva

Piše desk  /  26.01.2024., 09:10h

U Španjolskoj, koju je pogodio toplinski val usred siječnja, jučer su zabilježene temperature od oko 30 stupnjeva Celzijusa, priopćila je tamošnja meteorološka služba.

U Valenciji je jučer bilo 29,5 stupnjeva, a kod Malage bilo je 27,8 stupnjeva, navela je ta služba i dodala da je u oko 400 meteoroloških stanica zabilježena temperatura iznad 20 stupnjeva.

Takva temperatura je specifična za sredinu ili kraj lipnja, odnosno tijekom ljeta, rekao je glasnogovornik meteorološke službe.

Prema riječima Davida Korela, istraživača Univerziteta u Valenciji, vrućina usred zime, koja zahvata i jugoistok Francuske, uzrokovana je prisustvom snažnog anticiklona iznad Sredozemnog mora.

Španjolska se suočava sa sve brojnijim i učestalijim valovima topline, ponekad i van ljetnjih mjeseci, što zabrinjava znanstvenike.

Zemlja je već zabilježila neuobičajeno visoku temperaturi u prosincu, s maksimumom od 29,9 stupnjevau Malagi, što je nacionalni rekord za mjesec prosinac.

Ti toplinski valovi se javljaju u kontekstu teške suše, posebno u Andaluziji i Kataloniji na istoku, gdje su vlasti uvele restriktivne mjere za potrošnju vode, poslije tri godine malih količina kiše.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:20