StoryEditor

Španjolskoj prijeti najgora recesija još od Španjolskog građanskog rata

Piše D  /  02.08.2020., 07:08h

Vlasnik triju trgovina s azijskom i afričkom odjećom i suvenirima u Madridu već je zatvorio jednu, uskoro će i drugu. U najboljim danima imao je 16 zaposlenika, danas je ostalo samo dvoje. Pokušava spasiti što se da rasprodajom...

- Pogledajte samo temperature ovih dana. Ljudi ne žele na ulicu s maskom na licu, a ona je na otvorenome u Madridu obavezna. Nakon cijeloga dana rasprodaje, prodao sam robu vrijednu 102 eura. Nisam siguran koliko ćemo još izdržati. Ali moramo misliti pozitivno, rekao je vlasnik trgovine Inigo Crespo.

Uz trgovine koje su većinom bile zatvorene od ožujka do početka svibnja, privatna potrošnja i investicije u Španjolskoj su se sunovratili. Ekonomija je u drugom kvartalu doživjela pad od zastrašujućih 18 i pol posto. U vjetar je tako otišlo sve postignuto tijekom oporavka nakon globalne recesije i petogodišnje gospodarske krize.

- Bojim se i gorega. Tijekom prošle krize zdravstvo je funkcioniralo, a sada nije tako, kazala je umirovljenica Amelia Martin.

Doktori obiteljske medicine, koji su podmetnuli leđa možda i više od kolega u bolnicama, na rubu su pucanja. U borbi s bolesti COVID-19 sve više rade posao hitne i intenzivne. Obavljaju testiranja na koronavirus, čak prate i kontakte zaraženih...

- Želim biti optimist. Proteklih mjeseci imali smo teške trenutke. Bude li drugog vala, preživjet ćemo i to, iako će biti jako teško. Zdravstveni su radnici umorni i iscrpljeni, naglasio je direktor zdravstvenog centra Silvano Luis Martinez.

Španjolske vlasti inzistiraju na tome da zemlja ne prolazi kroz drugi val epidemije. Nedavni porast broja novozaraženih, i uz nova žarišta, daleko je od dosadašnjeg vrhunca, kada je dnevno umiralo gotovo 1000 Španjolaca.

- Najgore je za nama. Nakon što smo se othrvali pošasti virusa, slijedi ekonomski opravak, na to se sada moramo usredotočiti, poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez.

Sanchezova vlada prognozira pad ekonomije od više od 9 posto u ovoj godini, ali i rast od gotovo 7 posto u sljedećoj...

- Epidemija je prouzročila golemu ekonomsku štetu, svatko od vlade očekuje pomoć. Bez obzira na to koliku novčanu pomoć dobijemo od Europske unije, sumnjam da će to pokriti sve potrebe, istaknuo je umirovljenik Juan Pablo.

A pojas za spašavanje trebat će mnogima. Prognoze kažu da će u cijeloj 2020. Španjolska od turizma, primjerice, koji čini 12 posto njezina BDP-a, zaraditi onoliko koliko je u normalnim godinama zarađivala samo tijekom ljetnih mjeseci.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 12:40