StoryEditor
turneju po Zapadnom Balkanu

Španjolski premijer Sanchez dolazi u posjet Sarajevu i Mostaru

Piše hina  /  29.07.2022., 13:41h

Španjolski premijer Pedro Sanchez počinje u petak turneju po Zapadnom Balkanu gdje će podržati pet zemalja na njihovu putu prema Europskoj uniji, priopćeno je iz njegovog ureda.

Sanchez, 50-godišnji socijalist, bit će prvi premijer Španjolske koji je posjetio Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Također će boraviti u Bosni i Hercegovini gdje će se zaustaviti u znak sjećanja na vojnu pomoć i suradnju koju je pružila Španjolska toj zemlji tijekom rata 1992. godine.

Sanchezu, na vlasti od srpnja 2018., BiH je posebno zanimljiva jer je ondje radio od 1997. do 1999. kao šef kabineta visokog predstavnika UN-a, Španjolca Carlosa Westendorpa. Ondje će posjetiti Sarajevo i Mostar.

Ova turneja mu je “jako važna” kako zemlje Zapadnog Balkana, nezadovoljne dugim boravkom u čekaonici EU-a, ne bi izgubile volju za ulaskom u Europsku uniju u trenutku kada su ubrzani pregovori s Ukrajinom i Moldavijom zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Španjolska će 30. lipnja 2023. preuzeti šestomjesečno predsjedanje EU-om.

Sanchez će zatražiti od Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i BiH provođenje reformi koje traži Bruxelles premda su one teške, rekli su izvori iz španjolske vlade novinarima.

Španjolska među 5 članica EU koja ne priznaje neovisno Kosovo

Sanchezova prva postaja je Beograd gdje će se susresti s predsjednikom Aleksandrom Vučićem kojeg je bio primio u Madridu u veljači, uoči njegove pobjede na izborima u Srbiji.

U Srbiji, koja je u ožujku 2012. dobila status kandidata za EU, sastat će se i s predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem koji je do 2020. bio ministar vanjskih poslova.

Jedna od tema bit će dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji međusobnih odnosa. Španjolska je jedna od pet zemalja EU-a koja ne priznaje neovisnost Kosova.

“Sanchez će podržati rješenje temeljeno na njihovom dijalogu”, rekao je izvor iz vlade.

Iz Beograda će otputovati u BiH gdje je 18 godina postojala vojna španjolska misija. Nakon završetka te misije 2010. godine, španjolsko osoblje ostalo je u sklopu “Operacije Eufor-Althea” u kampu Butmir u Sarajevu.

Preko 46.000 španjolskih vojnika, uglavnom kopnenih snaga, sudjelovalo je od 1992. godine u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a u BiH gdje je Španjolska surađivala na posljeratnoj obnovi te zatvorila svoj ured za suradnju u Sarajevu godine 2011.

Sanchez će se u BiH susresti s predstavnicima tročlanog predsjedništva te zemlje, predstavnicima parlamenta i  gradonačelnicom Sarajeva.

Konferencija za medije samo u Tirani

Zatim će u Mostaru odati počast za 23 Španjolca poginula tijekom rata, a obići će i Stari most koji su nakon rušenja bili obnovili španjolski vojni inženjeri.

U nedjelju će posjetiti Crnu Goru, zemlju koja je najdalje dogurala u pregovorima s EU, gdje će se sastati s premijerom i predsjednikom. Turneju će završiti u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji čime će postati prvi premijer iz neke od zemalja EU-a koji je posjetio te dvije zemlje nakon što su im odblokirani pregovori s Bruxellesom.

Bugarska je zbog spora oko identiteta i jezika bila blokirala Sjevernu Makedonije, a time posredno i Albaniju jer su pregovori Bruxellesa sa Skopljem i Tiranom bili vezani.

U Tirani, glavnom gradu Albanije, Sanchez bi u ponedjeljak trebao održati jedinu konferenciju za medije prije povratka u Madrid.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 15:06