Article_Top_970x250

Španjolski modni dizajner osuđen na četiri godine zatvora: Hrvatici ulio supstancu u piće i silovao je

barcelona

Španjolski modni dizajner osuđen na četiri godine zatvora: Hrvatici ulio supstancu u piće i silovao je

ožu 09, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto/ilustracija: Canva/screenshot

Žrtva i njena hrvatska odvjetnica Ivana Herak izvojevale su veliku sudsku pobjedu na međunarodni Dan žena, u trenutku kada stotine tisuća djevojaka diljem svijeta prosvjeduju protiv zlostavljanja...

Španjolski modni dizajner Chu Uroz osuđen je u Barceloni na 4 godine zatvora zbog silovanja jedne hrvatske djevojke u nesvjesnom stanju 2017. godine, pokazuje presuda suda u Barceloni objavljena u ponedjeljak.

Žrtva i njena hrvatska odvjetnica Ivana Herak izvojevale su veliku sudsku pobjedu na međunarodni Dan žena, u trenutku kada stotine tisuća djevojaka diljem svijeta prosvjeduju protiv zlostavljanja.

- Mlada ženska osoba, u čiju je korist donesena presuda, želi poručiti javnosti, posebno na današnji dan 8. ožujka kada se slavi međunarodni Dan žena, neka ne pate same u tišini već prijave nedjelja koja su im počinjena - rekla je odvjetnica Herak iz ureda LBW Advocates sa sjedištem u Barceloni, prenosi 24sata.hr.

24sata

Odvjetnica Ivana Herak izvojevala je veliku sudsku pobjedu

Presuda suda u Barceloni, napisana na 37 stranica, u posjedu je 24sata, kao i identitet hrvatske državljanke.

Sucima su trebale četiri godine da osude poznatog katalonskog modnog dizajnera koji dosad nije bio kažnjavan.

José Uroz Baeza (60), poznat pod umjetničkim imenom Chu Uroz, predsjednik je udruge modnih dizajnera Modafad koja organizira modnu reviju 080 Barcelona Fashion.

Kada izađe iz zatvora, pet će godina biti pod prismotrom policije te se neće smjeti približavati hrvatskoj djevojci koja živi u Španjolskoj.

Upoznali su se početkom 2017. godine kada je ona došla fotografirati event koji se održavao u tom gradu. Tijekom revije joj je prišao, upoznao se s njom, te htio njen kontakt, rekla je djevojka.

Dogovorili su se sastati kako bi razgovarali o poslovnim projektima. Našli su se 5. veljače u gradu, popili piće i ručali, a predvečer sjeli za šank jednog drugog lokala. Djevojka je naručila koktel pa otišla na WC. Kada se vratila za šank otpila je nekoliko gutljaja nakon čega je osjetila slabost, te kako kaže, izgubila pamćenje.

Onesvijestila se i izgubila pamćenje

Zbog supstance koju joj je Uroz usuo u piće dok je bila odsutna pala je u stanje polusvijesti, navedeno je u presudi. Od tada se nije sjećala ničega sve do jutra.

Djevojka je zadobila fizičke i psihičke ozljede, a zbog pretrpljenog zlostavljanja ustanovljena joj je u bolnici kronična trauma. 

Prijavila je modnog dizajnera policiji u Barceloni. Tijekom suđenja je Uroz Baeza poricao krivnju i tvrdio da joj nije ništa usuo u piće. Branio se da je ona njega htjela upoznati, kako je među njima postojao "feeling", odnosno dobar osjećaj, a tvrdio je i kako ga je ona poljubila pa da ju je zvao k sebi.

Nakon što se idući dan djevojka osvijestila, i shvatila da nešto nije u redu, čula se s njim telefonski snimajući preko aplikacije razgovor. Iz njega su suci zaključili kako ju je iskoristio, te odbacili njegovu verziju priče kao neistinitu.

- U tom integralnom (telefonskom) razgovoru kojeg smo preslušali jasno je kako žrtva energično i opetovano traži od optuženog da joj kaže i objasni što joj je učinio - navelo je tročlano sudsko vijeće u presudi. 

Suci su napomenuli kako žrtva nije slobodno pristala na odnos a da je bila u nesvijesti zbog "kemijske supstance stavljene u piće".

Bolnica Hospital Clinico u Barceloni je u svom izvještaju objavljenom 23. veljače 2017. godine navela kako "postoji visoka sumnja u trovanje s ciljem počinjenja kaznenog djela (seksualnog napastvovanja) ili ranjivosti kemikalijama".

Te supstance brzo nestanu iz tijela, do 6 sati nakon ulaska u krvotok. Žrtvi je trebalo između 12 do 14 sati da shvati da nešto nije u redu pa prilikom analize nisu pronađeni ostaci. Zbog toga nije poznato koju joj je točno kemijsku supstancu ubacio u piće.

- No to nije dovoljno da bismo odustali od čvrstog zaključka i uvjerenja u ovom slučaju - naveli su suci. 

Četiri godina zatvora i pet neprilaženja

Suci su Chu Urozu izrekli zatvorsku kaznu u trajanju od 4 godine. Kada izađe na slobodu ne smije se 5 godina približiti žrtvi na manje od kilometra. Tijekom tog vremena će biti pod policijskim nadzorom. Žrtva će imati pravo na financijsku odštetu. Svo troje sudaca usuglasilo se oko osuđujuće presude i kazne.

U ponedjeljak su diljem Španjolske održani skupovi i demonstracije na međunarodni Dan žena, premda je sud zbog pandemije zabranio masovna okupljanja. Ministrica jednakosti Irene Montero poručila je kako zabrana okupljanja zbog preporuke zdravstvene službe ne znači i prestanak borbe za prava žena.

- Bilo je od izuzetne važnosti postići osuđujuću presudu u korist mlade dame za silovanje počinjeno u njenom nesvjesnom stanju - napomenula je odvjetnica Herak.

- Nakon četiri godine, i točno na današnji dan, moglo bi se reći da je pravda izvršena - dodala je iz ureda u Barceloni, s pogledom na Sredozemno more.

Dnevnik.ba