Article_Top_970x250

Španjolski ministar kulture i sporta dao otkaz nakon samo šest dana službe

video

Španjolski ministar kulture i sporta dao otkaz nakon samo šest dana službe

lip 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Samo šest dana nakon što je postao španjolski ministar kulture i sporta, Maxim Huerta je podnio ostavku zbog optužbe za pokušaj utaje poreza od 2006. do 2008., nakon što je njegova stranka došla na vlast pod parolom borbe protiv korupcije.

Pisac, novinar i sudionik televizijskih rasprava sazvao je konferenciju za medije s koje je poručio kako nije počinio nikakvu poreznu prijevaru te da uredno plaća državi poreze. Mediji su objavili kako nije platio 218.322 eura poreza jer je svoje prihode prijavio preko tvrtke Almaxino Profesionales de la Imagen SL.

"Neću dopustiti da ova histerija minira vjerodostojnost projekta predsjednika vlade"

Porezna uprava je nakon pregleda njegove porezne prijave zatražila prošle godine u svibnju da plati 366.000 eura u što je uključena kazna, izvijestile su internetske novine El Confidencial.

"To je posljedica promjene kriterija o poreznom statusu novinara i slobodnih umjetnika", rekao je Huerta, 47-godišnji suradnik španjolske privatne televizije Telecinco.

"Čitava ova histerija je usmjerena da se minira vjerodostojnost projekta predsjednika vlade Pedra Sancheza. To neću dopustiti", dodao je i rekao da daje ostavku.

Ovaj slučaj zadao je udarac španjolskim socijalistima koji su prije samo deset dana preuzeli vlast od konzervativaca optuživši ih za korupciju. Pedro Sanchez je bio sazvao glasanje o povjerenju konzervativnom premijeru Marianu Rajoyu, nakon čega je 180 zastupnika glasovalo za smjenu Rajoya, a 169 je bilo protiv. Time je premijer automatski postao Sanchez, a njegovi su socijalisti preuzeli vlast prvi put nakon 2011. 

Španjolski ministar sporta odstupio je dan uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i samo nekoliko sati nakon što je španjolski nogometni savez dao otkaz izborniku Julenu Lopeteguiju. Ministar nijednom nije spomenuo riječ sport tijekom svoje petominutne novinske konferencije na kojoj nisu bila dopuštena novinarska pitanja. Više puta je spomenuo kako voli kulturu. Zasad je nepoznato tko će ga zamijeniti na toj funkciji.

Oporbena stranka centra Građani pozvala je još jednom Sancheza na raspisivanje prijevremenih izbora, što je on prije nekoliko dana odbio. Idući redovni izbori održavaju se 2020. 

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250